Primarul localitatii brasovene Sacele, Vasile Lata, prins in flagrant in timp ce lua mita 60.000 de euro, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, in baza unui mandat emis pe numele lui de Tribunalul Brasov. O data cu el a fost retinut si patronul
Primarul localitatii brasovene Sacele, Vasile Lata, prins in flagrant in timp ce lua mita 60.000 de euro, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, in baza unui mandat emis pe numele lui de Tribunalul Brasov. O data cu el a fost retinut si patronul unei firme de salubritate, Liviu Baciu, in privinta caruia, insa, instanta a decis judecarea in stare de libertate. In ceea ce priveste mita, PNA precizeaza ca banii au fost solicitati pentru ca Primaria Sacele sa renunte la o actiune civila in justitie vizand anularea unor contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri, denuntul fiind facut de un om de afaceri olandez, care intentiona sa cumpere un teren in Sacele.
Miercuri, spre seara, Vasile Lata, primarul penal al municipiului Sacele (jud. Brasov) - condamnat deja, prin sentinta definitiva si irevocabila, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a carui suspendare din functie este tergiversata, deliberat, de mai bine de jumatate de an, de prefectul Brasovului, Aurelian Danu (PD) - a fost prins in flagrant luand mita, in valoare de 60.000 de euro, de catre procurorii din cadrul PNA, din Brasov si Bucuresti, de la un cetatean olandez.
Astfel, in denuntul formulat in 25 februarie, olandezul arata ca primarul din Sacele a pretins in mod constant peste 150.000 euro, care i-a fost refuzata. Drept urmare, in calitatea sa de primar, Lata a declansat o actiune in instanta pentru anularea unor contracte dintr-un titlu de proprietate asupra unor terenuri achizitionate de familia denuntatorului.
De altfel, primarul era monitorizat, cum s-a aflat ulterior, de aproximativ doua luni, dupa reclamatia investitorului olandez, care solicitase autoritatilor locale din Sacele vanzarea unor terenuri pentru a construi un complex turistic. Imediat dupa realizarea flagrantului, cladirea Primariei Sacele a fost inchisa, nimeni neputand iesi sau intra, timp de cateva ore. Oricum, se pare ca atat Lata, cat si secretara Primariei au fost audiati in alta parte, fiind adusi la sediul PNA abia dupa ora 23.00. In legatura cu acest lucru, procurorul sef Horia Valentin Selaru ne-a declarat: "Primarul Vasile Lata a fost depistat in flagrant, in timp ce primea suma de 60.000 de euro. Primaria trebuia sa renunte la o actiune civila vizand tranzactii imobiliare, cu terenuri de valoare mica".
Cu alte cuvinte, Primaria trebuia sa renunte la cateva mii de hectare care tocmai trecusera din extravilanul in intravilanul Municipiului Sacele - operatiune prin care valoarea terenurilor crescuse spectaculos. Pentru solutionarea elementelor de la dosar, se pare ca procurorii vor mai opera arestari, cei vizati fiind functionarii si consilierii locali apropiati lui Lata.
Deocamdata, alaturi de Lata, acuzat de luare de mita si de complicitate la santaj, mai este audiat si omul de afaceri Liviu Baciu, patron al firmei CIBIN SRL (avand "monopolul" pe anumite servicii publice si constructii din Sacele), acuzat de santaj si de complicitate la luare de mita. De remarcat faptul ca intreaga actiune impotriva lui Lata a fost initiata, coordonata si finalizata de procurori si ofiteri din cadrul structurilor centrale si locale ale PNA si Politiei Judiciare, IPJ Brasov nefiind implicat.
Acuzatiile aduse lui Lata au fost apreciate drept deosebit de grave de aparatorii sai, cel mai afectat parand a fi - spre orele diminetii, dupa aflarea deciziei emiterii ordonantei de retinere - avocatul Ioan Barbat, acelasi care l-a reprezentat si pe Zaher Iskandarani, in procesul acestuia la Brasov.
Daca Lata va fi gasit vinovat si condamnat definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, la aceasta se va adauga si pedeapsa la care a fost condamnat, anul trecut, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit prevederilor legale, Vasile Lata ar fi trebuit suspendat din functie inca din luna octombrie 2004, cand a fost condamnat de ICCJ, prin sentinta definitiva si irevocabila, la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Impreuna cu omul de afaceri brasovean Dan Tartaga, Lata a fost condamnat pentru fals si uz de fals, intr-un dosar privind prejudicierea Sidex Galati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.