Primarul localitatii brasovene Sacele, Vasile Lata, prins in flagrant in timp ce primea mita 60.000 de euro, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, joi seara, in baza unui mandat emis de magistratii Tribunalului Brasov, dupa opt ore de deliberar
Primarul localitatii brasovene Sacele, Vasile Lata, prins in flagrant in timp ce primea mita 60.000 de euro, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, joi seara, in baza unui mandat emis de magistratii Tribunalului Brasov, dupa opt ore de deliberari. Alaturi de Lata, procurorii l-au retinut si pe Liviu Baciu, un prosper om de afaceri brasovean, patronul firmei de salubritate "Cibin", care insa nu a fost arestat, instanta stabilind ca el poate fi cercetat in stare de libertate. Lata este acuzat de luare de mita si complicitate la santaj, iar Liviu Baciu de complicitate la luare de mita si santaj.
Edilul din Sacele, care sustine ca este nevinovat si ca de fapt e victima unei inscenari politice, a fost retinut miercuri seara fiind prins in flagrant in timp ce primea 60.000 de euro de la un om de afaceri olandez, care intentiona sa cumpere un teren in localitate. "Primarul municipiului Sacele a fost depistat in flagrant, in timp ce primea suma de 60.000 de euro, in schimbul retragerii unei actiuni civile a Primariei vizand tranzactii imobiliare cu terenuri de mare valoare", a declarat, citat de Mediafax, Valentin Selaru, procuror-sef al Serviciului Teritorial Anticoruptie Brasov.
Lucru in echipa
PNA sustine ca cei 60.000 de euro ar fi fost solicitati pentru ca Primaria Sacele sa renunte la o actiune civila in Justitie vizand anularea unor contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri. Potrivit Mediafax, Lata s-ar fi implicat totodata si in medierea unor litigii financiare existente intre denuntator si Liviu Baciu, pe cel din urma ajutandu-l in actiunile de constrangere pentru obtinerea unor sume de bani nedatorate. La randul sau, Liviu Baciu ar fi acceptat sa renunte la pretentiile sale financiare de aproximativ 11 miliarde lei (ce fac obiectul unui proces civil) pentru a-l ajuta pe Lata sa obtina cei 60.000 de euro si pentru a-l constrange pe omul de afaceri olandez sa-l sprijine intr-un alt litigiu civil, pentru a obtine o suprafata de 30 de hectare de teren in municipiul Sacele.
Astfel, Lata si Baciu ar fi declansat cele doua actiuni civile pentru a-l determina pe afaceristul olandez sa remita primarului din Sacele suma rezultata din vanzarea unui teren intravilan si, totodata, sa participe in calitate de intervenient in procesul civil intentat de Baciu pentru a obtine dreptul de proprietate asupra celor 30 de hectare de teren.
Actiuni in instanta
In denuntul formulat in 25 februarie, omul de afaceri olandez arata ca primarul din Sacele a pretins in mod constant peste 150.000 de euro, fiind insa refuzat. In aceste conditii, Lata a declansat o actiune in instanta pentru anularea unor contracte dintr-un titlu de proprietate asupra unor terenuri achizitionate de familia denuntatorului. Anchetatorii sustin ca actiunea in Justitie a fost initiata la sfarsitul lui 2004, de catre primarul Lata, impreuna cu Liviu Baciu. "Semnificativ este faptul ca, in actiunea civila deschisa impotriva persoanei-denuntator, inculpatul Vasile Lata a mentionat si pretentiile inculpatului Liviu Gheorghe Baciu, desi cele doua cauze nu aveau aparent nici o legatura, cu exceptia interesului infractional comun al inculpatilor", arata procurorii.
De asemenea, edilul ar fi intocmit si remis denuntatorului inscrisuri din care rezulta ca Primaria Municipiului Sacele renunta la procesul de pe rolul instantei de judecata. In acelasi timp, Baciu ar fi promis de mai multe ori ca va intocmi un act din care sa rezulte ca renunta la pretentiile de aproximativ 11 miliarde de lei pentru care se judeca de mai multa vreme cu omul de afaceri olandez.
Condamnat anul trecut
Vasile Lata a fost condamnat anul trecut de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la doi ani si jumatate de inchisoare, alaturi de omul de afaceri brasovean Dan Tartaga, pentru fals si uz de fals. Anchetatorii sustin ca in anul 2000, acesta din urma a cumparat de la combinatul Sidex Galati 200 de tone de tabla zincata, promitand ca in contul acesteia va da zahar de la societatea "Zahar Bod" Brasov, administrata de Vasile Lata. Cei doi nu au mai onorat insa contractul fata de Sidex, cauzand combinatului galatean un prejudiciu de 4,6 miliarde lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.