Demersul Consiliul National al Secuilor pentru depunerea in Parlament a proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc s-a finalizat cu succes. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, ieri, doi parlamentari UDMR de Harghita - senatorul So
Demersul Consiliul National al Secuilor pentru depunerea in Parlament a proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc s-a finalizat cu succes. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, ieri, doi parlamentari UDMR de Harghita - senatorul Sogor Csaba si deputatul Becsek Garda Dezso, au depus proiectul de lege la Camera Deputatilor. In opinia conducerii CNS, acest act are o importanta foarte mare si permite validarea principiilor autoguvernarii prescrise de Parlamentul European. In urma cu doua saptamani, parlamentarii Uniunii au hotarat sa nu sustina proiectul de lege al CNS. Deputatul UDMR Marton Arpad declara atunci ca prioritar pentru aceasta formatiune este proiectul de lege a minoritatilor nationale. In plus, Marton afirma ca proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc oricum nu poate fi depus in Parlament deoarece contine foarte multe greseli, iar in forma respectiva a fost deja respins de Parlament anul trecut. CNS a luat la cunostinta "cu indignare" decizia UDMR si a apreciat atunci ca refuzul va avea consecinte grave asupra luptei pentru autonomie a Secuimii, deoarece este vorba de un act in urma caruia persoane de nationalitate maghiara contribuie "la pastrarea starii de subjugare, de lipsire de drepturi la care este supusa Secuimea de 85 de ani". Senatorul UDMR Sogor Csaba, devenit celebru prin faptul ca, i-a indemnat pe maghiari pe 1 decembrie 2001 sa poarte banderola neagra, sustinand ca "in ziua de 15 martie trebuie sa ne indreptam cu fata catre viitor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.