Ludovic Spiess, directorul Operei Nationale din Bucuresti (ONB), a fost demis ieri dimineata printr-un ordin semnat de Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor, care a anuntat ca in legatura cu situatia de la aceasta institutie au fost sesizate Cur
Ludovic Spiess, directorul Operei Nationale din Bucuresti (ONB), a fost demis ieri dimineata printr-un ordin semnat de Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor, care a anuntat ca in legatura cu situatia de la aceasta institutie au fost sesizate Curtea de Conturi si Ministerul Finantelor.
In locul lui Spiess a fost numit director interimar la Opera scenograful Catalin Ionescu Arbore.
Motivul demiterii lui Ludovic Spiess este legat de neregulile sesizate la Opera Nationala din Bucuresti de catre Comisia de Control a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).
Au fost descoperite "lucruri uluitoare pentru mine", in special legate de activitatea economico-financiara, managementul resurselor umane si activitatea artistica, a sustinut Musca. Ea a precizat ca, in urma controlului, au fost sesizate Curtea de Conturi si Ministerul Finantelor. In conditiile in care "va fi necesar", va fi sesizat si Parchetul General, care va realiza "controale specializate" la Opera. Potrivit ministrului, pentru aceste nereguli mai sunt responsabili Dorel Popescu Badea, director adjunct al ONB, si Mihaela Iordache, contabil-sef, care au fost si ei demisi.
Spiess a fost numit director interimar al ONB in 2001, dupa ce ministrul Razvan Theodorescu i-a acordat o derogare de studii, pentru ca una dintre conditiile principale pentru a putea ocupa acest post este aceea de a avea studii superioare. La inceputul anului 2003, el a devenit protagonistul unui scandal, declansat de acuzele de management defectuos, calitate slaba a spectacolelor si proasta gestiune a fondurilor pentru renovarea sediului Operei.
Catalin Ionescu Arbore este scenograf in Opera Romana din anul 1990, a debutat in anul 1977 cu "Olandezul Zburator", este membru al Uniunii Arhitectilor din Romania si a primit Ordinul "Meritul Cultural", in anul 2004, de la presedintele Ion Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.