Comisia Europeana i-a cerut in mod formal Italiei sa ia de urgenta masuri care sa ii permita respectarea normelor zonei euro.
Conform publicatiei EUobserver, Roma a fost ''somata'' sa-si reduca deficitul public sub limita de 3 la suta din Pro
Comisia Europeana i-a cerut in mod formal Italiei sa ia de urgenta masuri care sa ii permita respectarea normelor zonei euro.
Conform publicatiei EUobserver, Roma a fost ''somata'' sa-si reduca deficitul public sub limita de 3 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), si sa prezinte pana in luna noiembrie la Bruxelles un plan de realizare a acestor obiective pana in 2007. Conform datelor Comisiei, deficitul Italiei din ultimii doi ani de zile s-a ridicat la 3,2 la suta din PIB, iar in conformitate cu noile reforme propuse de Guvernul de la Roma, acesta va ajunge la 4,6 la suta din PIB in 2006.
De asemenea, Guvernului Berlusconi i s-a cerut reducerea imprumutului public pe termen lung, care in momentul de fata are cea mai inalta cota din Europa, ridicandu-se la 106 la suta din PIB, in conditiile in care Pactul de Stabilitate Economica a zonei euro prevede un maximum de 60 la suta din PIB. O decizie finala privind eventuale sanctiuni la adresa Italiei urmeaza sa fie luata pe 12 iulie de catre Consiliul Ministrilor de Finante ai zonei euro. Comisarul european pentru Afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat recent ca nu se va face nici o exceptie in cazul Italiei dat fiind ca situtia politica din Uniune nu mai permite ''nici un semn de indisciplina fiscala''. Conform ultimelor declaratii ale ministrului italian al Economiei, Domenico Siniscalco, propunerea Comisiei va fi cantarita de catre Guvernul italian si se va incerca respectarea sa in cadrul planului bugetar pentru urmatorii patru ani, plan ce urmeaza a fi prezentat vineri. Silvio Berlusconi a declarat, la randul sau, ca planurile bugetare prevad reduceri de cheltuieli pe 2006 de pana la 10 miliarde de euro, reduceri care nu se vor aplica insa si pentru acest an. In momentul de fata analistii raman pesimisti in fata sanselor Italiei de a se redresa intr-un interval asa scurt.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.