Adrian Mititelu ar putea fi dat in judecata de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS), alaturi de "toate persoanele fizice sau juridice care au incercat sa intre in mod ilegal in posesia unor suprafete detinute de stat". Potrivit unor surse din ADS,

Adrian Mititelu ar putea fi dat in judecata de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS), alaturi de "toate persoanele fizice sau juridice care au incercat sa intre in mod ilegal in posesia unor suprafete detinute de stat". Potrivit unor surse din ADS, omul de afaceri ar putea fi vizat in legatura cu cele 99 de hectare de teren aflate in custodia sa, in urma executarii silite a creantelor Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova.
Contactat telefonic, directorul general al ADS, Tanczos Barna, a declarat pentru Curierul National ca "nu va mai tolera niciodata unor persoane dubioase si indecente sa intre, in mod ilegal, in posesia unor suprafete detinute de stat si aflate in administratia ADS", precizand ca ii "va actiona in instanta pe toti cei care, intr-o maniera abuziva, incearca sa devina proprietari pe terenul statului".
In sprijinul acestui lucru, directorul ADS a explicat ca institutia pe care o conduce "exercita prerogativele dreptului de proprietate privata asupra terenurilor cu destinatie agricola aflate in domeniul privat al statului si dreptul de administrare asupra terenurilor aflate in domeniul public al statului, nici o alta institutie nefiind autorizata sa efectueze vreun act de executare asupra acestor suprafete de teren pentru obligatii ale societatilor comerciale care detin dreptul de exploatare asupra terenurilor".
"Dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinatie agricola aflate in proprietatea statului a fost acordat de legiuitor ADS - ului in temeiul Legii nr. 268/2001, care stipuleaza expres aceste aspecte in art. 4, societatile comerciale, institutiile de invatamant si cercetare ale caror terenuri se afla in patrimoniul ADS fiind prevazute in anexele la lege. Facem precizarea ca statiunile de cercetare nu detin drept de proprietate asupra terenurilor de incinta pe care sunt amplasate activele acestora, neputand dobandi un asemenea drept in temeiul HG nr. 834/1991, intrucat acesta se acorda numai societatilor comerciale care au un patrimoniu de sine statator. Prin urmare, si terenurile de incinta aferente activelor apartinand statiunilor de cercetare se afla in patrimoniul ADS si nu pot fi supuse executarii silite pentru obligatiile scadente ale acestora", a mai declarat Tanczos Barna, precizand ca au fost deja actionati in justitie toti despre care se stia ca au procedat astfel.

Penalitatile

In concluzie, si Adrian Mititelu ar putea fi dat in judecata in legatura cu cele 99 de hectare de teren aflate initial in administratia Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova, dar pe care nu le mai poate folosi o data ce sunt ocupate abuziv de omul de afaceri craiovean.
Asa cum am mai scris, problemele Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova au inceput in anul 1996, cand societatea a contractat doua credite de la Banca Agricola, sucursala Dolj, in valoare totala de 870 de milioane de lei pentru care a fost nevoita sa depuna drept gaj mai multe imobile care apartineau Fermei 2 a Statiunii. Pentru ca aceste credite erau necesare productiei, iar Statiunea nu le-a putut rambursa la timp, banca a calculat penalitati care, la sfarsitul lui 1999 au ajuns la aproape doua miliarde de lei.
Ceva mai tarziu, in 2000, creanta bancii a fost preluata de AVAB si scoasa la licitatie cu doar 550 de milioane de lei, fiind "castigata" de Rom Economic Boom, ai carei actionari erau Adrian Mititelu si nepotii lui de sora, Nuti Claudia si Gigel Preoteasa. Pretul creantei, cele 550 de milioane de lei, au fost achitate de societatea lui Mititelu in trei transe. La cinci zile dupa ultima rata, cumparatorul a notificat Statiunea ca, pe langa valoarea creantei mai are de achitat penalitati de 253.486.512 lei.
Cateva luni mai tarziu, la sfarsitul anului 2000, acelasi Mititelu anunta Statiunea ca, dupa recalcularea penalitatilor de catre contabilii lui, are de fapt o datorie de 21 de miliarde de lei, datorie cedata in aprilie 2001 societatii Craiu Iovan SRL, al carei unic actionar era aceeasi firma cumparatoare a creantei, Rom Economic Boom. Societatea Craiu adauga si ea patru miliarde de lei la cele 21 de miliarde deja existente, iar SCPP Craiova este scoasa datoare catre Mititelu cu suma de 25 de miliarde de lei.
Si cum statiunea nu avea de unde sa plateasca atata banet, iar Mititelu pusese ochii pe Ferma nr. 2, care avea in administrare pe langa investitii si 99 de hectare de pamant pozitionat la Drumul European 70, afaceristul s-a decis sa execute creanta, apeland la executorul judecatoresc Cristodor Constantin Ivanovici care a scos-o la licitatie. Creantele au fost adjudecate, la data de 6 martie 2002, de "SC Pomfruct Cercetare SA Craiova", o societate a lui Mititelu creata special pentru a starni confuzie prin asemanarea denumirii prescurtate cu cea a Statiunii.

Pamantul nu face obiectul licitatiei

A doua zi dupa licitatie, acelasi executor judecatoresc intocmeste Actul de adjudecare, mentionand ca "imobilul vandut la licitatie este Ferma nr. 2 - Cernele, care are o suprafata de 99 ha, suprafata-teren ce nu a facut obiectul vanzarii, situata in partea de Nord-Vest a orasului Craiova, pe teritoriul administrativ al localitatii Cernele, judetul Dolj, amplasata intre vecinatatile: in Nord - satul Izvorul Rece, SC Agroindustriala SA (fost CLF) si drum Izvorul Rece - Brestei; in Est - DN 43, complex comercial, sat Izvorul Rece si SC Agroindustriala SA; in Sud - teren de sport si Consiliul Local; in Vest - Consiliul Local". Desi, initial, executorul Ivanovici scrie ca "terenul nu a facut obiectul vanzarii", ulterior (adica doar cateva randuri mai jos) scrie ca acelasi teren este "compus din 1. Constructii si instalatii; 2. Teren si plantatii, structurate in 3 tarlale: Tarlaua 23, Tarlaua 25 si Tarlaua 52". Actul este semnat de Ivanovici si "adjudecat, SC Pomfruct Cercetare SA Craiova prin administrator Gigel Preoteasa".
Dupa cateva zile de la tinerea licitatiei, DGFP Dolj a introdus o actiune in instanta prin care atragea atentia ca este proprietar si cerea suspendarea efectelor licitatiei, mentionand ca s-au vandut bunuri care apartin domeniului public al statului. Adica Mititelu a luat plantatiile de pomi fructiferi si alte investitii, le-a lasat de izbeliste si ocupa ilegal cele 99 de hectare de teren. Statul, proprietarul de drept al celor 99 ha de teren, nu poate sa-si utilizeze pamantul pentru ca pe el se afla pomii lui Mititelu, care nu vrea nici sa-i taie, dar nici sa-i ingrijeasca.
Actiunea a fost respinsa de instanta, motivand ca pamantul nu face obiectul licitatiei, ci doar sistemul de irigatii, pomii de pe pamant si constructiile.
Acum, dupa ce ADS si-a exprimat oficial pozitia fata de toate persoanele fizice sau juridice care au incercat sa intre in mod ilegal in posesia unor suprafete detinute de stat, anuntand ca toti vor fi dati in judecata, ramane de vazut cum va solutiona instanta acest caz.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.