Hotelurile si restaurantele din Romania se confrunta in ultimii ani cu o criza acuta de personal. Tot mai multi barmani, receptioneri, bucatari sau ospatari aleg sa dea o slujba de mizerie pe alta chinuitoare, dar plina de satisfactii, pe vasele de l
Hotelurile si restaurantele din Romania se confrunta in ultimii ani cu o criza acuta de personal. Tot mai multi barmani, receptioneri, bucatari sau ospatari aleg sa dea o slujba de mizerie pe alta chinuitoare, dar plina de satisfactii, pe vasele de lux. Acolo unde castigurile pot ajunge si pana la 3.000 de dolari pe luna. La 26 de ani, serban Simcea se numara printre romanii care au ales sa plece din tara si sa munceasca la bordul unui vas de lux. Dupa ce a lucrat cativa ani ca barman intr-un club din Bucuresti, tanarul a decis sa-si incerce norocul la o firma de recrutare a fortei de munca pentru astfel de joburi. A urmat mai multe cursuri de specialitate la Constanta, deprinzand tehnicile de supravietuire pe mare, cele de prim-ajutor si de protectie individuala pe vas. Autorizat printr-o serie de certificate recunoscute la nivel international, serban a primit unda verde sa se imbarce, insa a fost nevoit sa astepte mai bine de sase luni pana la semnarea primului contract.
Tanarul serveste acum cocteiluri sofisticate pe "Insignia", una din cele mai impresionante nave de croaziera din intreaga lume, si navigheaza in zona Caraibelor.
in ultimii patru ani, serban a traversat lumea de la un capat la celalalt, la bordul mai multor vase de croaziera. Este multumit de ceea ce face si nici nu se gandeste sa se retraga din bransa. "Eu castig aproximativ 1.400 de dolari, dar muncim uneori chiar si 16 ore pe zi", ne-a povestit serban.
Daniela Andreescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, sustine ca la ora actuala nu exista o statistica oficiala in privinta romanilor care muncesc pe vase de croaziera, insa estimarile neoficiale vorbesc de cateva mii de persoane. Presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, afirma ca Romania este la ora actuala al treilea furnizor din lume de personal pentru vasele de croaziera, dupa Filipine si Indonezia. El sustine ca migratia de personal, inceputa in urma aproape cu sase ani, nu poate fi oprita in conditiile in care salariile in Romania, in domeniul hotelier, se mentin la niveluri extrem de scazute.



Cum ajungi sa lucrezi pe vas

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care vor sa munceasca pe un vas de croaziera sunt: cunoasterea cel putin a unei limbi straine, varsta de pana la 35 de ani, aspect prezentabil, diploma de calificare pe domeniul solicitat si aptitudine certificata medical. Cheltuielile totale pentru angajarea pe un astfel post sunt de minimum 1.200 de euro. in Romania functioneaza mai multe firme de recrutare de personal pentru astfel de vase: Job Service International din Brasov, Nimos International Manning Services din Oradea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.