Patru necunoscuti au fost gasiti vinovati de cooptarea in partid a controversatului om de afaceri. Dan Ioan Popescu este apreciat, insa, ca i-ar fi restituit lui Hayssam banii in plus din donatie

In urma finalizarii anchetei Comisiei d
Patru necunoscuti au fost gasiti vinovati de cooptarea in partid a controversatului om de afaceri. Dan Ioan Popescu este apreciat, insa, ca i-ar fi restituit lui Hayssam banii in plus din donatie

In urma finalizarii anchetei Comisiei de Integritate Morala privind inscrierea in partid, activitatile desfasurate in calitate de membru al formatiunii, precum si in legatura cu depunerea candidaturii lui Omar Hayssam in alegerile preliminare din septembrie 2004, vinovati au fost gasiti patru membri din esantionul doi al PSD, Mircea Ursache, presedinte al organizatiei Bucuresti la data alegerilor preliminare, Petre Salcudeanu, presedinte al organizatiei Sector 1, Nora Rebreanu, fosta presedinta a Organizatiei Sector 1 si Dan Tudorache, fost presedinte executiv la aceeasi filiala, sunt cei care, prin neglijenta de serviciu, au permis primirea omului de afaceri Omar Hayssam in randurile formatiunii. Nimeni altcineva. Comisia s-a multumit ieri sa dea un comunicat de presa in care sa anunte ca cei vinovati vor fi sanctionati cu acordarea unui avertisment ultimativ in baza art. 11, alin. 2 din Statut si retragerea sprijinului politic pe o perioada de 2 ani pentru orice functie politica. Rezultatele au fost formulate pe baza unui raport realizat de Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a Municipiului Bucuresti privindu-l pe Omar Hayssam.
Nu se spune nimic despre cum a ajuns numele lui Omar Hayssam pe lista candidatilor propusi de PSD pentru Parlament. Presedintele comisiei, Cristian Diaconescu, ne-a declarat ca Hayssam s-a propus singur pentru un loc in Parlament, iar in momentul in care dosarele au fost analizate, Adrian Nastase a solicitat excluderea omului de afaceri de pe lista de candidati. Si in legatura cu sponsorizarile efectuate de Hayssam au ramas o serie de semne de intrebare. Comisia a constatat ca "se confirma faptul ca acesta a depus in favoarea Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti, cu titlu de sponsorizare, suma de 1.400.000.000 lei, suma ce depasea limitele prevazute de lege. Din dispozitia lui Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, a fost restituita suma de 840.000.000 lei".
Potrivit declaratiilor lui Cristian Diaconescu, Dan Ioan Popescu nu a avut nici o legatura cu inscrierea lui Hayssam in partid, pentru ca la data respectiva nu detinea nici o functie in organizatia Bucuresti. Presedinte era Mircea Ursache. Cum au fost cheltuiti banii ramasi in posesia PSD, nu se stie.
O alta nelamurire ar fi cea legata de cine anume din anturajul fostului presedinte Ion Iliescu i-a facilitat lui Omar Hayssam prezenta in delegatiile din strainatate. Diaconescu a spus insa ca acest lucru nu a facut obiectul anchetei, intrucat Comisia de Integritate Morala a avut ca obiectiv analizarea modului in care a fost sau nu respectat statutul partidului. De ce a fost limitata ancheta la organizatia de Bucuresti, si in special la sectorul 1? Pentru ca a fost membru al acestei filiale. Despre eventuale legaturi ale omului de afaceri cu membri ai PSD din teritoriu, Diaconescu a afirmat ca nu a fost analizat acest lucru, pentru ca nu s-a primit nici o sesizare in acest sens.
Raportul nu mai spune nimic, nici macar de Antonie Iorgovan - care dupa ce a produs un mare scandal in partid acuzandu-l pe Adrian Nastase ca l-a aparat pe Omar Hayssam - a fost dat afara din Comisia de Integritate Morala tocmai pentru ca el insusi ar fi fost in relatii apropiate cu sirianul.
De altfel, numele lui Hayssam a aparut alaturi si de cele ale altor lideri PSD, iar legaturile cu acestia au fost puse fie pe seama unor afaceri, fie pe seama sponsorizarilor in campania electorala. "Sigur ca exista numeroase suspiciuni, iar daca judecam retroactiv, am dori sa tragem anumite concluzii, insa este un cerc vicios", a conchis Diaconescu, nu inainte de a adauga insa ca Hayssam a avut activitati economice nu numai cu PSD.
Cu acest raport, Comisia de Integritate Morala si-a incheiat treaba. Ancheta va continua in momentul in care vor mai aparea elemente noi care ar lega membrii PSD de numele omului de afaceri sirian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.