Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a recunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, ca prin acordarea celor doua milioane de lei pe hectar au fost cheltuite fonduri inutil.
"S-a gresit enorm si nu mai trebuie sa facem aceasta greseala. Ce
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a recunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, ca prin acordarea celor doua milioane de lei pe hectar au fost cheltuite fonduri inutil.
"S-a gresit enorm si nu mai trebuie sa facem aceasta greseala. Cei 14.000 de miliarde de lei ar fi trebuit orientati catre credite pentru investitii", a declarat acesta.
La ora integrarii europene, Romania agricola are peste 4,5 milioane de gospodarii de subzistenta si semisubzistenta, gospodarii pentru care cele 2,45 de hectare, cat este media pe tara a unei proprietati individuale, pe care la au nu reusesc sa asigure mai mult decat necesarul consumului propriu. Sunt gospodariile pentru care statul cheltuieste de ani buni de zile sume exorbitante de bani, fara ca productia rezultata sa se regaseasca pe piata.
Desi cele doua milioane de lei pe hectar pe care statul le acorda nu asigura decat maximum trei la suta din costurile de exploatare a unui teren, numai anul acesta au fost alocate de la buget pentru subventionarea achizitiei de ingrasaminte, pesticide si ingrasaminte, suma de 14 mii de miliarde de lei, la care se adauga inca 3.000 de miliarde, costul cupoanelor pentru motorina. "Banii trebuiau orientati catre cei care lucreaza pamantul, nu catre proprietari. Au fost bani dati pentru voturi", ne-a declarat recent Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania.
Desi greseala a fost recunoscuta, pana una alta programul functioneaza si anul acesta. Conform datelor furnizate de ministrul Agriculturii, pana acum au fost virate furnizorilor pentru decontarea bonurilor valorice circa 3.000 de miliarde de lei.
De altfel, si fostul Guvern, prin vocea primului ministru Adrian Nastase, a condamnat "agricultorii de week-end", cei care faceau experimente la marginea soselei, lucru care nu a impiedicat buna desfasurare a programului.
Speram, insa, ca macar de aceasta data ministrul agriculturii nu-si va uita declaratiile la data la care va fi construit bugetul pentru anul 2006.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.