Comisia Europeana si-a reafirmat sustinerea deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, cadrul discutiilor care vor avea loc cu Ankara urmand sa fie votat de catre oficialii UE luna viitoare. Ca si pana acum, Bruxelles-ul a af

Comisia Europeana si-a reafirmat sustinerea deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, cadrul discutiilor care vor avea loc cu Ankara urmand sa fie votat de catre oficialii UE luna viitoare. Ca si pana acum, Bruxelles-ul a afirmat ca negocierile nu vor avea o data-limita si nu vor impune Turciei termene de indeplinire a conditiilor de aderare.
Astfel, discutiile vor ramane oficial ''deschise'' si nu vor oferi garantia intrarii Turciei in Uniune in perioada imediat urmatoare. Presiunile pentru continuarea procesului de extindere vin insa in special din partea Guvernului de la Ankara. Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, avertizeaza UE de posibilitatea aparitiei unui ''club crestin'', adica a unei identitati religioase a Europei ostile aderarii unei tari musulmane. ''Cand veti accepta Turcia, a declarat acesta, veti dovedi si ca UE nu este o uniune rezervata numai statelor crestine''. Ca urmare a situatiei delicate in care se afla Turcia, dar si a planurilor de extindere a Uniunii, atat José Manuel Durao Barroso, cat si Olli Rehn s-au pronuntat zilele acestea pentru continuarea cu orice pret a procesului de extindere si pentru respectarea angajamentelor semnate in decembrie 2004. ''Decizia Consiliului European, care nu a fost schimbata, este clara: Vom incepe negocierile de adeziune cu Turcia pe 3 octombrie'', a declarat, saptamana trecuta, Barroso, cerand totodata sa se discute serios semnificatia voturilor negative acordate Constitutiei Europene. De fapt, caracterul deschis al negocierilor ce urmeaza sa fie purtate cu Ankara se datoreaza tocmai reticentei pe care si-au manifestat-o francezii si olandezii cu ocazia scrutinului fata de aceasta tara musulmana. Hotararea Consiliului European corespunde, de fapt, planului de negocieri lansat la sfarsitul anului trecut de catre Romano Prodi. Ea nu survine decat ca o dovada a faptului ca Turcia nu a fost uitata in contextul disputelor asupra bugetului european si ca idealul extinderii nu a fost abandonat.

Turcia mizeaza pe ajutorul Suediei si al Statelor Unite

Cel mai puternic sustinator al Turciei in momentul de fata pare a fi Guvernul suedez. Astfel, purtatorul de cuvant al Parlamentului Suediei, Bjorn von Sydow, a declarat intr-un interviu acordat presei turcesti ca Suedia doreste inceperea negocierilor cu Turcia la 3 octombrie, in conformitate cu decizia luata la summit-ul UE de la 17 decembrie 2004. In cadrul intalnirii cu delegati ai Parlamentului de la Ankara, Sydow a adaugat ca toti membrii Parlamentului suedez sunt favorabili demararii negocierilor in cel mai scurt timp posibil. Mai mult decat atat, Suedia si-a exprimat optiunea ca Turcia sa fie acceptata in UE cu statutul de membru deplin, si ca negocierile sa fie purtate in acest sens. In privinta monitorizarii respectarii drepturilor omului, pe care Turcia o suporta in momentul de fata, oficialii suedezi au declarat ca aceasta va continua si nu va impiedica cu nimic avansarea discutiilor. Pe de alta parte, Jeremy Keller, oficial al consulatului general al Statelor Unite de la Ankara, a declarat la randul sau, pentru presa locala, ca in momentul de fata Uniunea nu este constienta de beneficiile pe care le-ar aduce un membru ca Turcia. ''UE are probleme cu identitatea sa. Referendumurile din Franta si Olanda indica acest lucru. Uniunea este preocupata acum de propriile sale probleme si nu o mai intereseaza dificultatile celorlalte tari. UE nu este constienta de beneficiul pe care l-ar reprezenta Turcia. Statele Unite vor ajuta din plin Turcia sa devina un membru cu drepturi depline. Faptul ca aceasta va deveni membru va reprezenta un avantaj si pentru America, sub aspectul calitatii si standardelor. Daca Turcia isi va conduce cu succes negocierile si va fi rabdatoare, atunci totul va merge usor (...). Oricum, Turcia va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a se alatura Uniunii'', a declarat Keller.

Coruptia si somajul raman problemele capitale ale Turciei

In momentul de fata, exporturile Turciei catre SUA sunt cu un miliard de dolari mai mari decat importurile, fapt ce contribuie foarte mult la intarirea relatiilor cu SUA si explica si sprijinul acordat de catre Statele Unite aderarii acesteia. Cea mai mare problema insa, in opinia analistilor, continua sa o reprezinte coruptia si somajul.
Un studiu publicat recent de catre OECD arata ca Turcia se afla printre primele cinci tari din Europa in privinta ratei somajului, afisand un procentaj de 10,2 la suta pentru populatia neangajata. Alaturi de ea se afla Polonia, Slovenia, Spania si Grecia. Rata de crestere a economiei pentru acest an este estimata la 6,3 procente si la 6,15 pentru anii urmatori. Cu toate acestea, statisticile arata ca in urmatorii 2-3 ani somajul va ajunge la aproximativ 10,4-10,5 la suta.

Franta ramane reticenta

Conform sondajului realizat de catre Eurobarometru, mai bine de 6 la suta dintre francezii care au respins Tratatul Constitutional au avut ca motivatie o posibila aderare a Turciei la UE in viitorul apropiat.
Cu toate ca temerile acestora sunt considerate de catre Jacques Chirac drept neintemeiate, ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, pare sa impartaseasca si el opinia votantilor francezi. Intr-o intrevedere avuta, zilele trecute, cu presedintele statului, Sarkozy s-a declarat impotriva continuarii procesului de extindere dupa integrarea Romaniei si Bulgariei din 2007.
Aceeasi reticenta fata de o eventuala aderare a Turciei a manifestat-o si comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, care sustine ca nu trebuie demarate nici un fel de negocieri inaintea stabilirii unui buget comunitar pentru perioada 2007-2013.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.