Conform anchetei efectuate de Institutul National de Statistica (INS), activitatea din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra, in perioada iunie-august, o crestere in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit esti
Conform anchetei efectuate de Institutul National de Statistica (INS), activitatea din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra, in perioada iunie-august, o crestere in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in luna iunie 2005 de managerii societatilor comerciale.
Pentru numarul de salariati se prognozeaza o tendinta de stabilitate, conform opiniei a 81 la suta dintre repondenti. Preturile produselor industriale vor creste in perioada urmatoare (sold conjunctural plus 11 la suta), dar se estimeaza un ritm mai lent fata de prognoza din luna mai (sold conjunctural plus 20 la suta).
Conform estimarilor din luna iunie 2005, in activitatea de constructii se va inregistra si in urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural plus 46 la suta), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural plus 38 la suta). Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, mentinerea tendintei ascendente, atat pe total activitate (sold conjunctural plus 15 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor (la intreprinderile mari, cresterea va fi peste medie).
Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza pentru cele trei luni mentionate, pe total activitate, cresterea vanzarilor de marfuri (sold conjunctural plus 30 la suta).
Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural plus 30 al suta), fapt ce se coreleaza si cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de marfuri.
Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna iunie un sold conjunctural pozitiv (plus 25 la suta). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural plus 24 la suta). Totodata, majoritatea celor intervievati considera ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 37 la suta).
Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, efectuate la 2.502 agenti economici din industria prelucratoare, 722 din domeniul constructiilor, 1.105 din comertul cu amanuntul si 869 din cel al serviciilor.
Diferenta procentuala dintre alternativele extreme constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.