Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pana la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Reuters.
Isar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pana la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Reuters.
Isarescu a adaugat ca banca a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat.
Initial, banca centrala estima o inflatie in acest an de 7% si de doar 5% pentru anul viitor. Dupa ce guvernul si-a anuntat intentia (considerata certitudine de Isarescu) de a majora TVA la 22% de la 1 ianuarie, calculele BNR au fost date peste cap, guvernatorul vazandu-se obligat sa modifice in sus tintele de crestere anuala a indicelui preturilor de consum.
"Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%", a precizat Isarescu. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%.
In timpul discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), aflati in vizita la Bucuresti, a aparut ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata, pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare.
Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugand ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei.

Explozia pretului petrolului, inca o problema pentru preturi

Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca, in acest an, tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.

Leul va inceta sa mai creasca

In ceea ce priveste aprecierea monedei nationale, dupa introducerea leului greu, Isarescu a estimat ca tendinta de crestere nu va mai continua.
"Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ", a adaugat guvernatorul. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de referinta de la inceputul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.