Regizorul Cristi Puiu, premiat in acest an la Cannes la sectiunea Un Certain Regard pentru "Moartea domnului Lazarescu", a fost prezent, luni seara, la cinema Studio, unde filmul sau a avut parte de o proiectie speciala la initiativa Institutului Cul
Regizorul Cristi Puiu, premiat in acest an la Cannes la sectiunea Un Certain Regard pentru "Moartea domnului Lazarescu", a fost prezent, luni seara, la cinema Studio, unde filmul sau a avut parte de o proiectie speciala la initiativa Institutului Cultural Roman (ICR).
Evenimentul a adunat actori, regizori si oameni de cultura, printre care Andrei Plesu si Mircea Dinescu, iar dupa proiectie, spectatorii au aplaudat timp de cateva minute.
Mircea Dinescu a laudat performanta lui Puiu si a echipei sale de actori, din care fac parte, printre altii, Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Mimi Branescu, Florin Zamfirescu, Monica Barladeanu si Dana Dogaru. "Poate celor de la Cannes li s-a parut un film supra-realist.
E din pacate un film realist-socialist, in plin capitalism. Ii fac un compliment acestui film, pentru ca fara sa ingroase nimic din realitate, este pe masura lumii in care traim.
Cristi Puiu are o latura de mare regizor, dar si o realitate care il serveste pe masura. E un film la care nici nu are importanta cum il primeste publicul, e un document pur si simplu", a declarat Dinescu pentru Mediafax.
Filmul lui Puiu a fost respins anul trecut de comisia de selectie a proiectelor cinematografice la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei, unii membri ai juriului dandu-i si note de 4 si 5.
Contestatia regizorului a fost aprobata de fostul ministru al Culturii si Cultelor, astfel ca "Moartea domnului Lazarescu" a reusit sa se transforme dintr-un scenariu pe hartie al lui Cristi Puiu si Razvan Radulescu intr-un film de valoare.
La finalul evenimentului de luni, regizorul si-a aratat dorinta ca filmul sau sa fie primit bine de publicul roman.
"Cred ca vizionarea din aceasta seara a iesit bine. E clar ca toate premiile obtinute au ajutat foarte mult, lumea fiind mult mai interesata acum de film", a spus el.
Dupa premiul de la Cannes, "Moartea domului Lazarescu" - povestea apasatoare a unui batran bolnav care este purtat timp de sase ore cu ambulanta din spital in spital, fara sa i se acorde ajutorul - a primit mai multe distinctii si la Festivalul International Transilvania de la Cluj, inclusiv premiul pentru cea mai buna regie, premiul pentru cea mai buna interpretare si premiul publicului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.