Deficitul comercial a crescut in luna mai la 903,5 milioane euro, de la 758 milioane euro in aprilie, iar soldul negativ in primele cinci luni a avansat la 3,22 miliarde euro, cu circa un miliard euro peste nivelul din perioada ianuarie-mai 2004, pot
Deficitul comercial a crescut in luna mai la 903,5 milioane euro, de la 758 milioane euro in aprilie, iar soldul negativ in primele cinci luni a avansat la 3,22 miliarde euro, cu circa un miliard euro peste nivelul din perioada ianuarie-mai 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Importurile au consemnat o crestere mult mai ridicata decat exporturile, ajungand in luna mai la 2,67 miliarde de euro, cu 19,2% mai mult comparativ cu a cincea luna a anului trecut.
Pe ansamblul primelor cinci luni, valoarea importurilor s-a majorat cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 11,89 miliarde de euro.
In acelasi timp, exporturile au inregistrat un avans de 12,9% in luna mai, pana la 1,77 miliarde de euro, si de 17,2% pe primele cinci luni, la 8,66 miliarde de euro.
Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din UE, care detin o pondere de peste 60% atat in structura exporturilor, cat si in cea a importurilor.
Cea mai importanta crestere pe categorii de marfuri importate in intervalul ianuarie-mai 2005 s-a regasit la mijloacele de transport, a caror valoare a urcat cu 45,4%, la 1,18 miliarde de euro. Importurile de produse minerale au urcat cu 42,5%, la 1,81 miliarde de euro.
Deficitul comercial este principalul element care a determinat deteriorarea balantei de plati a Romaniei anul trecut, cand soldul negativ al contului curent a urcat la 7,5% din PIB.
Din acelasi motiv, estimarile pentru acest an indica o noua crestere a deficitului balantei de plati, la 7,75% din PIB.
Guvernul a anuntat ca ar putea majora, de anul viitor, cota standard de TVA de la 19% la 22%, masura vazuta de analisti ca o incercare de a limita cresterea consumului care a pus presiune pe importuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.