Painea va costa de vineri 60 de bani. Avantajul "micsorarii" leului este, pentru o perioada de timp, si unul psihologic. Chiar daca preturile nu scad, ni se va parea ca platim mai putin. De exemplu, la iarna, la intretinere, in loc de circa 3 milioan
Painea va costa de vineri 60 de bani. Avantajul "micsorarii" leului este, pentru o perioada de timp, si unul psihologic. Chiar daca preturile nu scad, ni se va parea ca platim mai putin. De exemplu, la iarna, la intretinere, in loc de circa 3 milioane de lei vechi veti plati 300 lei "grei". si nu uitati: azi este ultima zi din saptamana cand va puteti plati datoriile. Romanii vor fi nevoiti sa-si cumpere portofele speciale, in conditiile in care monedele vor fi importante: o paine, un covrig, un bilet de autobuz, un ziar pot fi cumparate cu doua-trei monede. si cum o pensie, de exemplu, va fi de 200-300 de lei, "maruntisul" constituit din monede este important.
De la ATM-uri, ince-pand cu 1 iulie veti putea retrage bancnote de 5, 10 si 50 de lei, iar magazine-le sunt deja "aproviziona-te" cu noii bani, astfel incat, de vineri, puteti pri-mi rest chiar si monede. si nu uitati: astazi este ultima zi din saptamana in care puteti plati ratele la banci, facturile la utilitati sau alte datorii la institutii. Pentru ca abia de luni, 4 iulie, toate casieriile vor fi deschise din nou, pentru lucrul cu publicul.
Daca aveti acasa lei vechi sau postasul va va aduce pensia in vechile monede, nu trebuie sa intrati in panica. Vechile bancnote vor putea fi folosite in paralel cu cele noi, la cumparaturi, la plata utilitatilor si a intretinerii pana la 31 decembrie 2006, adica mai bine de un an. Puterea de circulatie a vechii monede inceteaza la 1 ianurarie 2007, dupa aceasta data banii vechi putand fi preschimbati doar la sucursalele BNR.



Au aparut multe probleme contabile

Multe probleme sunt inca legate de raportarile contabile periodice. Conform Legii 348/2004, de la 1 iulie, persoanele juridice vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua. Raportarile contabile semestriale la data de 30 iunie se intocmesc in lei vechi, la nivel de mii de lei. Dar situatiile financiare anuale pentru 2005 se intocmesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului. Pe tot parcursul perioadei in care moneda veche are putere circulatorie, registrul de casa se intocmeste numai in moneda noua. insa prezentarea componentei soldului de casa se face in functie de structura numerarului existent, respectiv moneda noua si moneda veche, dupa caz.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.