Impozitele si taxele vor creste, de la 1 iulie, din cauza rotunjirii la leu. Conform unei ordonante de urgenta aprobate saptamana trecuta de Guvern, toate taxele vor fi calculate fara subdiviziuni.

* in cazul impozitului anual pe venit af

Impozitele si taxele vor creste, de la 1 iulie, din cauza rotunjirii la leu. Conform unei ordonante de urgenta aprobate saptamana trecuta de Guvern, toate taxele vor fi calculate fara subdiviziuni.

* in cazul impozitului anual pe venit aferent veniturilor realizate pana la data de 1 ianuarie 2005, sumele datorate se stabilesc in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit completate si depuse de contribuabilii persoane fizice, urmand ca numai diferentele de impozit rezultate ca urmare a regularizarii anuale ce se vor comunica contribuabililor dupa 1 iulie 2005 sa fie exprimate in lei noi.

* Pentru esalonarile la plata aflate in derulare la 1 iulie, ratele din graficele de esalonare scadente dupa aceasta data vor fi achitate in moneda noua, prin aplicarea regulilor de denominare si a celor privind rotunjirea. Astfel, in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeste, prin adaos, pana la un leu. Se renunta insa la ceea ce este mai mic de 49 de bani. Eventualele sume achitate in plus sau ramase de plata, dupa caz, fata de totalul obligatiilor de plata, rezultate ca efect al denominarii si rotunjirii, se regularizeaza o data cu ultima rata din esalonare.

* Aceleasi reguli urmeaza sa fie aplicate si sumelor stabilite in deciziile de plati anticipate emise pentru anul 2005, precum si ratelor, in cazul vanzarii la licitatie a bunurilor imobile cu plata in rate.

Institutiile care au in administrare la 30 iunie bunuri materiale cu preturi unitare de pana la 49 lei si care nu au posibilitati informatice pentru efectuarea de operatiuni cu trei sau mai multe zecimale, vor majora valorile denominate la 0,01 lei. Taxa pe valoarea adaugata si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi, cazuri in care vor fi utilizate doua zecimale.



Programul casieriilor

* Facturile de gaze vor putea fi platite pana miercuri 29 iunie. Apoi, casieriile Distrigaz vor fi deschise luni, 4 iulie.

* Caseriile Electrica sunt inchise deja. Reprezentantii societatii au decis ca de ieri pana duminica, 3 iulie, casieriile sa nu aiba program de lucru cu publicul. Facturile care devin scadente in acest interval nu vor suferi penalitati daca vor fi achitate intre 4 si 7 iulie. Oficiile Electrica vor fi deschise in zilele de sambata, trei saptamani la rand (9 iulie, 16 iulie si 23 iulie), intre orele 8.00 si 12.00.

* Ghiseele pentru permise de conducere si inmatriculare autovehicule din toata tara vor fi inchise de la 30 iunie - ora 16.00 pana la 4 iulie - ora 8.00. in aceasta perioada nu vor putea fi desfasurate activitati curente pentru cetateni, referitoare la radierea/inmatricularea vehiculelor si eliberarea permiselor de conducere.

* in zilele de 30 iunie si 1 iulie activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor Publice si a organelor fiscale subordonate acestuia va fi intrerupta.



Anunt

In zilele urmatoare va vom oferi si alte amanunte despre leul greu, despre cum trebuie sa platiti si cum sa primiti rest, despre cum se realizeaza convertirea. Daca aveti intrebari si nelamuriri ne puteti scrie pe adresa de e-mail redactie@libertatea.ro sau ni le puteti adresa telefonic la nr. 021. 203.08.50.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.