Numarul bivolitelor a scazut vazand cu ochii in sate care altadata se ingrijeau preponderent de astfel de animale. Pe marginea unui drum, undeva intre Ucea si orasul Victoria, am zarit o ciurda. Pline de noroi, negre si cu coarne groase, cele c

Numarul bivolitelor a scazut vazand cu ochii in sate care altadata se ingrijeau preponderent de astfel de animale.

Pe marginea unui drum, undeva intre Ucea si orasul Victoria, am zarit o ciurda. Pline de noroi, negre si cu coarne groase, cele cateva bivolite sau drigane, cum li se mai spune in Tara Fagarasului, pareau sa se fi ratacit pe aceste dealuri.
CIURDARUL. Moldovean de prin Galati, pentru ca nu i-a mai placut iarba de prin Galati, Razmerita Valerica s-a dus sa vada cum e sa ingrijesti vitele prin Constanta. A muncit vreo 15 ani ca ciurdar prin satele dobrogene, dar pana la urma si-a luat sotia si cei doi copii si s-a mutat in Tara Fagarasului. Aici a baut el prima oara lapte de bivolita in urma cu doi ani. Bun laptele, gras, dar oamenii nu mai vor sa tina bivolite. Nu prea stie nici el de ce. Poate pentru ca bivolita, dupa o fatare, nu poate fi mulsa la fel de multe luni ca o vaca. Unde mai pui ca o bivolita ajunge la patru ani la maturitate, nu la doi, precum junica. In ciurda are 40 de bivolite si vreo 130 de vite. In ""batatura"", locul unde duce animalele la pranz sa rumege ce au pascut de dimineata, bivolitele se trantesc in mlastina si stau acolo cele doua ore cat le tine el pe loc, numai bine sa mai apara si cate un turist dornic sa le fotografieze si sa-l cinsteasca insa cu o tuica, ceva.
Omul a scos tacticos un caiet de dictando, indoit si innegrit de jeg si, dupa ce ne-a marturisit ca a doua zi femeia ii pleaca la munca in Italia sa ingrijeasca o batrana, ne-a indicat sa notam doua nume. Gospodarul din Ucea cu cele mai multe astfel de bovine si fostul primar, care ar fi cumparat un bivol din Ungaria.
PRIMARUL. In satul Ucea de Jos, pana sa gasim oamenii pe care ni-i recomandase Razmerita, dam peste usa deschisa larg a Primariei comunei. Silea Vasile, gospodarul numarul 1, nu se sinchisi prea mult de aparitia noastra. Ne incuviinta cu o miscare a capului sa intram in birou, dar dumnealui isi termina discutia cu o domnisoara, angajata a Primariei, care era nelamurita tare ce-i mai face lupoaica lui Silea. Nume mare asta, am aflat. Silea erau graniceri intre Ardeal si Tara Romaneasca, neam mare si bogat dupa ce Maria Tereza i-a improprietarit pentru a-si asigura linistea la marginea imperiului.
Fost inginer chimist la combinatul din Victoria, primarul de la Ucea stie sa vorbeasca multe, calm si rar. Bivolii astia erau animale folosite la muncile grele, la plugarit sau in padure... Bivolii, adica taurii castrati. Ca sa fie mai puternici. Satul avea mai mult de 1.000 de bivolite, iar vaci nu gaseai pe islaz.
Numai ca au venit comunistii la putere si adus gaz in sat, in a€™58, si au mai si nationalizat padurea. Si daca oamenii nu mai aveau nevoie de bivoli, renunta si la bivolite. Le inlocuiesc cu vitele. Bine, daa€™ comunistii au plecat, oamenii nu au bani de tractoare... E lumea mai comoda, incearca o argumentatie Silea. Dar bivolitele sunt la fel de simplu ca si vitele de intretinut, foarte rezistente, nu merg aproape deloc la medicul veterinar, dau lapte mai putin, dar mult mai gras si bun, nepretentioase la mancare.

MULSOARE. Bivolitele nu accepta pe oricine


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.