Vesti proaste despre Irak, de la secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Potrivit acestuia, insurgenta din Irak ar mai putea dura inca 12 ani. In plus, dupa parerea sa, ea nu va putea fi infranta decat de fortele irakiene, si nu de trup
Vesti proaste despre Irak, de la secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Potrivit acestuia, insurgenta din Irak ar mai putea dura inca 12 ani.

In plus, dupa parerea sa, ea nu va putea fi infranta decat de fortele irakiene, si nu de trupele straine.
TEMERI. Declaratiile lui Rumsfeld au fost facute in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Fox News si intervin pe fondul unor temeri din ce in ce mai mari, manifestate in SUA, referitoare la numarul in crestere al victimelor conflictului si la avertismentele potrivit carora insurgenta devine tot mai puternica. De altfel, sondajele recente efectuate in SUA au aratat o scadere masiva a numarului celor care sprijina razboiul din Irak.
IN SECRET. Spectaculos este faptul ca Rumsfeld a recunoscut faptul ca oficiali americani din Irak au avut o serie de discutii cu liderii miscarilor insurgente. Zvonuri privind aceste intalniri secrete au circulat cu insistenta zilele trecute, iar site-ul Internet israelian DebkaFile a prezentat, in exclusivitate, informatia potrivit careia premierul irakian Iyad Allawi se afla la Amman, in Iordania, tocmai pentru a participa la aceste negocieri dintre americani si liderii gherilei sunnite.
INTERMEDIAR. Potrivit Debka, regatul hasemit si-a asumat dificila sarcina de a gazdui aceste negocieri secrete, zeci de ofiteri de informatii iordanieni - asa-numiti ""liaison men"" - fiind implicati in transmiterea de mesaje intre cele doua ""tabere"" si intre liderii sunniti si palatul regal din Amman, pentru retransmiterea lor la Washington. Debka File sustine ca acest ""trafic de informatii"" este supravegheat de noul sef al securitatii nationale iordaniene, numit de regele Abdallah al II-lea, generalul Saad Kheir. Surse din Amman au declarat pentru DebkaFile ca generalul ii prezinta rapoarte zilnice regelui Abdallah.
PASI PE LOC. Americanii au profitat de ocazie pentru a aduna informatii despre conducerea diverselor factiuni ale gherilei irakiene si metodele lor de operare, dar nu au obtinut si o reducere a numarului de atacuri ale gherilei la adresa fortelor americane sau irakiene. Pentru moment, insurgentii negociaza si ataca, simultan. Liderii gherilei vor ca un eventual acord de incetare a focului sa le lase un control asupra teritoriului si sa-si poata pastra armele, sustine DebkaFile. Ei sustin ca, sub un regim siito-kurd, factiunile sunnite sunt obligate sa-si vegheze propriile interese. Presedintele George W. Bush se va adresa, azi, americanilor in legatura cu situatia din Irak.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.