Patru mii de democrati se aduna astazi la Sala Palatului la o reuniune cu final anuntat. Tandemul Emil Boc-Adriean Videanu candideaza cu o motiune populara pentru functia de presedinte, respectiv de presedinte-executiv, aceasta din urma fiind creata
Patru mii de democrati se aduna astazi la Sala Palatului la o reuniune cu final anuntat. Tandemul Emil Boc-Adriean Videanu candideaza cu o motiune populara pentru functia de presedinte, respectiv de presedinte-executiv, aceasta din urma fiind creata prin adoptarea unei modificari la statut. Cum in cursa s-a inscris o singura motiune "Romania prospera, Romania democrata", delegatii la Conventia Nationala extraordinara n-au de ales, ajungandu-se la o situatie care, acum cateva luni, se dorea a fi evitata: aceea a candidatului unic. Ceea ce viitorii lideri PD spera sa obtina de la forul suprem de conducere al partidului este legitimitatea schimbarii doctrinei partidului, modificare asupra careia actula conducere a partidului a cazut de acord, dupa ce s-au sfatuit si cu fostul presedinte al PD, Traian Basescu. Adevarata batalie se va da peste doua saptamani, la Consiliu National de Conducere (CNC), pe posturile de vicepresedinti, cand va fi ales si secretarul general, aproape sigur, in persoana lui Vasile Blaga.
Liderii PD sunt optimisti in privinta adeziunii celor 4000 de delegati la doctrina populara, ce le va permite sa inceapa demersurile de afiliere la cel mai mare grup din Parlamentul European, cel Popular. De altfel, in ultimul timp, conducerea PD a invocat - pentru reorientarea ideologica faptul ca doctrina PD trebuie pusa in acord cu actiunea politica a partidului din ultimii ani. Tandemul Boc-Videanu este sustinut de toti ceilalti lideri ai partidului - Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Radu Berceanu, Cezar Preda. Cand s-a declansat competitia in PD, parerile pareau a fi extrem de impartite: Sorin Frunzaverde promova curentul popular si promitea sa sustina, el insusi, o motiune populara; Adriean Videanu se pronunta pentru o motiune cu orientare de centru, iar Emil Boc parea ca nu va renunta la social-democratie, timp in care o piesa grea din PD - Vasile Blaga - nu facea nici o declaratie. Cand spre uimirea tuturor presedintele interimar Emil Boc, caruia in decembrie 2004 Traian Basescu ii lasa partidul, s-a decis pentru doctrina populara, alti doi lideri au simtit nevoia sa incerce conservarea social-democratiei in partid - Cezar Preda si Radu Berceanu, care anuntau o motiune social-democrata. Tot urcand si coborand dealul Cotrocenilor, liderii PD s-au sfatuit si cu peste 200 lideri din teritoriu si asa au inteles ca drumul este unul singur: popular. Fortele s-au reunit, Boc a facut tandem cu Videanu, Blaga va fi secretar general, iar ceilalti vor aspira, probabil, la un fotoliu de vicepresedinte. Aproape totul fiind stabilit, mai este nevoie de "binecuvantarea" celor 4000 de delegati care sa consfinteasca schimbarile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.