Pe langa proprietatile antioxidante si antiinflamatoare, datorita continutului sau, zmeura poate opri din evolutie celulele canceroase. Cercetatorii americani testeaza un gel pe baza de zmeura uscata sau congelata, in care concentratia de substante a

Pe langa proprietatile antioxidante si antiinflamatoare, datorita continutului sau, zmeura poate opri din evolutie celulele canceroase. Cercetatorii americani testeaza un gel pe baza de zmeura uscata sau congelata, in care concentratia de substante antitumorale este mai mare.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Kentucky a studiat proprietatile terapeutice ale zmeurei si a descoperit ca aceasta contine doi acizi (antocianina si acidul elagic) care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Pe langa proprietatile antioxidante si actiunea antiinflamatoare, consumul de zmeura poate avea si actiune de prevenire a unor forme diferite de cancer. Acidul elagic are proprietati detoxifiante, protejeaza celulele si stimuleaza activitatea anticancerigena a celulelor hepatice. Pe de alta parte, antocianina previne formarea celulelor canceroase.
GELUL. Cercetatorii americani au creat un gel special din zmeura uscata si congelata, pe care l-au aplicat pe zonele cu tumori. Gelul a fost prelucrat pe parcursul a sase luni, in aceasta perioada fiind testate mai multe variante, toate avand insa in compozitie zmeura uscata sau congelata. Potrivit cercetatorilor, in zmeura uscata sau congelata, concentratia de substante active antitumorale creste de zece ori. Ideea folosirii unui gel pe baza de zmeura a aparut pentru prima oara la Ohio Statea€™s Comprehensive Cancer Center. Cercetatorii de aici au adaugat zmeura in mancarea data soarecilor de laborator si au observat ca tumorile de la nivel gastric sau intestinal se dezvolta mai greu dupa consumul de zmeura. Pe parcursul studiului, gelul a fost testat pe 20 de pacienti cu afectiuni precancerigene ale cavitatii bucale. Gelul a fost aplicat de patru ori pe zi, timp de sase saptamani, fiind observata o incetinire a evolutiei tumorilor.
STATISTICI. Anual, 8.000 de persoane mor din cauza cancerului bucal provocat de alcool si fumat, aceasta forma de cancer ocupand locul al saselea printre afectiunile oncologice. Tratarea tumorilor localizate la nivel bucal nu este simpla deloc, iar o interventie chirugicala radicala nu este posibila fara consecinte de natura cosmetica. De aceea, bolnavii se multumesc de cele mai multe ori cu chimioterapia. Potrivit statisticilor, o data la o ora, in SUA moare o persoana care sufera de cancer bucal. Daca in trecut aceasta afectiune era caracteristica pentru persoanele trecute de 45 de ani, in acest moment sunt inregistrate tot mai multe cazuri la cei sub 40 de ani. In fiecare an, 30.000 de persoane afla ca sufera de cancer bucal, 20.000 fiind barbati.

PROPRIETATI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.