Ca reactie la cresterea preturilor la petrol la aproape 60 de dolari pe baril, Senatul american a votat un amendament care i-ar permite Guvernului Statelor Unite sa dea in judecata OPEC, pentru incalcarea regulilor concurentei, se arata intr-un comun
Ca reactie la cresterea preturilor la petrol la aproape 60 de dolari pe baril, Senatul american a votat un amendament care i-ar permite Guvernului Statelor Unite sa dea in judecata OPEC, pentru incalcarea regulilor concurentei, se arata intr-un comunicat Mediafax.
Votul Senatului, care se alatura unei noi legislatii in domeniul energiei, da autoritate Departamentului Justitiei sau Comisiei Federale pentru Comert sa dea in judecata Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Aceasta decizie survine pe fondul cresterii pretului la titeiul brut pe piata americana pana la nivelul record de 59,70 de dolari barilul, in ciuda faptului ca productia OPEC este cea mai ridicata din ultimii 25 de ani, iar stocurile de petrol ale Statelor Unite sunt cele mai mari din 1999.
Cele 11 state membre ale OPEC realizeaza aproape 40 la suta din productia mondiala si detin doua treimi din rezervele cunoscute. "Preturile gazului si ale petrolului sunt prea ridicate si este timpul sa facem ceva in aceasta privinta", a afirmat senatorul republican de Ohio, Mike DeWine, care a sustinut amendamentul, impreuna cu senatorul democrat de Wisconsin, Herb Kohl.
Senatorul republican Pete Domenici, principal negociator in privinta legii energiei, a calificat masura drept "incredibila", dar nu a incercat sa blocheze amendamentul.
"Sunt natiuni suverane. Este incredibil sa decidem noi, in Senat, infiintarea unui nou forum, sau initierea unui litigiu impotriva OPEC", a spus Domenici. Urmeaza insa ca acest amendament, pentru a putea fi pus in aplicare, sa fie corelat cu versiunea aprobata de Camera Reprezentantilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.