Rusia spera sa finalizeze procedurile de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pana in 2006, insa opozitia unor politicieni si a anumitor companii ar putea sa decaleze termenul cu 2-3 ani, a afirmat Yuri Afanasiev, unul dintre negociator
Rusia spera sa finalizeze procedurile de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pana in 2006, insa opozitia unor politicieni si a anumitor companii ar putea sa decaleze termenul cu 2-3 ani, a afirmat Yuri Afanasiev, unul dintre negociatorii rusi, transmite Mediafax.
Rusia, cea mai mare economie din afara OMC, trebuia sa adere la organizatia economica in 2005, insa o serie de probleme - printre care si subventiile oferite de stat pentru agricultura si sectorul energetic sau intelegerile multilaterale - au dus la amanarea procesului. "OMC este mai interesata de Rusia decat Rusia de OMC. Conform celor mai optimiste previziuni, vom fi pregatiti pentru aderare la finele lui 2005 sau inceputul lui 2006", a precizat Afanasiev. Ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, a mentionat ca este posibil ca termenul sa fie decalat pana in 2007 sau 2008, dar ca Rusia spera sa indeplineasca toate cerintele OMC pana in 2006. Afanasiev a amintit ca principalele probleme pe care trebuie sa le rezolve Rusia sunt subventiile pentru agricultura, precum si deschiderea completa a sectorului bancar pentru investitorii straini. Reprezentantii statului au propus ca limita maxima a subventiilor sa fie stabilita la zece miliarde de dolari si ca investitiile straine in sectorul bancar sa fie tinute sub control pana cand piata nationala va fi indeajuns de dezvoltata. "Exista temerea ca bancile americane vor prelua controlul, iar institutiile nationale nu vor mai exista", a afirmat Afanasiev. In momentul de fata, statul rus este sprijinit in procesul aderarii la Organizatia Mondiala a Comertului in special de Norvegia. Zilele trecute, insa, cu ocazia unei vizite pe motive economice la Kremlin, presedintele Mexicului, Vicente Fox, si-a manifestat si el dorinta ca Rusia sa intre cat mai grabnic in OMC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.