Patronul Stelei, Gigi Becali, a fost audiat ieri de procurorii militari in dosarul "schimb de terenuri cu MApN". Latifundiarul a dat cu subsemnatul mai bine de patru ore, timp in care a incercat sa convinga anchetatorii ca nu el a inselat MApN, cu aj

Patronul Stelei, Gigi Becali, a fost audiat ieri de procurorii militari in dosarul "schimb de terenuri cu MApN". Latifundiarul a dat cu subsemnatul mai bine de patru ore, timp in care a incercat sa convinga anchetatorii ca nu el a inselat MApN, cu ajutorul unor generali, ci el a fost pagubit in urma tranzactiei. El e acuzat de complicitate la abuz in serviciu.
Arogant in momentul in care a intrat in biroul procurorului, Becali a fost imediat pus cu botul pe labe. "Daca trebuie, o anchetez si pe mama", a replicat magistratul, iar raspunsul lui Gigi a venit prompt: "Nu e cazul dom' procuror".



El a castigat 3,3 milioane de dolari din tranzactii

Mai ponderat si bine asistat de avocati, Becali a incercat sa convinga anchetatorii ca raportul intocmit de specialistii Directiei Juridice a MApN nu este corect. "Nu se poate face o evaluare corecta a terenurilor atata vreme cat eu am platit un miliard de lei si 250.000 $ pentru a scoate terenul din domeniul agricol si a-l face intravilan", s-a aparat Becali. in raport se arata ca, in urma tranzactiei celor doua terenuri, latifundiarul din Pipera a castigat, prin diferenta de pret, aproximativ 3,3 milioane $. Becali a primit de la MApN un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul stefanestii de Jos, jud. Ilfov. Desi suprafetele erau aproape egale, diferenta pretului pe metru patrat era de aproximativ 20 $ in favoarea patronului stelist.
Actul de schimb de terenuri a fost semnat din partea Armatei de lt.col. Aurel Iorga si de capitan-comandor Petre Cristea, seful UM 01877, administrator al celor 20,9 hectare. Cei doi au declarat procurorilor ca schimbul intre MApN si Gigi Becali s-a facut la ordinul ministrului de atunci, Victor Babiuc, audiat in mai multe randuri la Parchet. Utilitatea schimbului a fost confirmata si de Constantin Stanasila, sef al Directiei Constructii si Domenii Militare si trimisa catre aprobarea CSAT de fostul sef al Statului Major General al Armatei, Dumitru Cioflina. Ultimii doi, cu functii de generali, sunt anchetati pentru abuz in serviciu, iar Gigi Becali pentru complicitate la abuz.
La iesirea din biroul procurorilor militari, Becali s-a dat iar in spectacol. Fara jena, din usa Maybach-ului, bogatasul i-a spus unei jurnaliste de la o televiziune ca este urata, proasta si impertinenta, iar unui reporter i-a smuls din mana reportofonul si mai apoi telefonul mobil.

"Protasov e antrenorul care-i trebuie Stelei"

Oleg Protasov nu va veni singur la Steaua, ci insotit de fostul sau coleg de la Veria, romanul stefan Stoica. Stabilit in Grecia de 15 ani, viitorul "secund" al ucraineanului a marturisit ca Protasov este un om echilibrat si un tehnician modern, care se potriveste ca o manusa echipei din Ghencea.
Libertatea: stefan, gata, te-ai inteles cu Steaua?
stefan Stoica: Nu eu am discutat cu oficialii gruparii din Ghencea, ci Oleg Protasov. El a dorit sa aiba alaturi pe cineva care cunoaste limba greaca si, in acelasi timp, si fotbalul romanesc, asa ca eu am fost alesul. in plus, stia ca poate avea incredere suta la suta in mine, pentru ca am fost trei ani colegi de echipa la Veria. Eu, unul, deocamdata nu-l cunosc pe domnul Gigi Becali decat de la televizor!
Ai acceptat imediat?
M-am gandit putin, dar am spus "da" pentru ca a fost o propunere tentanta. in Grecia, Steaua e foarte bine vazuta. E ca o biserica la care elenii se inchina. O spune un om care traieste acolo de 15 ani.
Cum ti se pare Protasov ca om?
Echilibrat, vorbeste putin si are un umor englezesc.
Dar ca antrenor?
Are scoala ucraineana de fotbal si a participat la trei Mondiale. Este un tehnician modern, cu un alt nivel de cultura fotbalistica si nu numai. intr-un cuvant, este antrenorul care-i trebuie Stelei.

"Avea nevoie de un sfatuitor"

Vor mai fi schimbari pe banca tehnica a echipei?
Nu cred. Eu am venit ca "secund" la Steaua pentru ca Protasov avea nevoie de o persoana cu care sa se sfatuiasca.
Ai pastrat legatura cu fotbalul autohton?
Bineinteles. in Grecia, prindeam principalele canale tv din Romania, asa ca am urmarit destule meciuri din prima liga.
Ce parere ai de nivelul Diviziei A?
Acceptabil. Fotbalistii nostri sunt mai buni ca elenii, dar nu putem face o comparatie intre campionatul autohton si cel din Grecia, pentru ca echipele de acolo achizitioneaza jucatori de valoare, in timp ce noi vindem cam tot ce putem in strainatate. Asta ca sa nu mai punem la socoteala ca in Romania atmosfera e ca la tara, in secolul trecut. Trebuie schimbata total optica si acest lucru se poate face numai de sus in jos, adica de la conducere si antrenori pana la jucatori.

In Grecia, fara blaturi

in Grecia exista "blaturi"?
Au fost, dar s-au cam terminat. Oricum, termenul de "blat" e fortat. si pe acolo exista unele "prietenii" cum sunt, probabil, in toata lumea. Totusi, acestea s-au rarit in ultimul timp, ca sa nu vorbim de faptul ca, de trei ani, arbitrajul este fantastic.
Ce noutati pregateste Pro-tasov in lotul Stelei?
Nu am discutat, inca, acest aspect, dar, cu siguranta, Protasov are o lista intocmita cu jucatorii pe care i-ar dori in lot. insa, mai intai sa se semneze contractele si apoi vom vorbi si despre achizitii.

stefan Stoica

Data nasterii: 23.06.1967 (Negoesti, Dolj)

Post: atacant

Cariera: Universitatea Craiova (1986-1991, 1995); AE Larissa (Grecia, 1991-1996); PAE Veria (1996-1999, 2000-2001); Steaua (1999-2000).

Debut in Divizia A: 12.04.1987 - Otelul - Univ.Craiova 1-0.

Meciuri/ goluri in Divizia A: 97/ 10.

Meciuri/ goluri in Grecia: 222/ 40.

Meciuri/ goluri la nationala: 2/ 0.



A fost la juniori, la Veria si "principal" la Kilkisakos

Stabilit in Grecia, la Veroia, stefan Stoica s-a apucat de antrenorat imediat dupa ce a incheiat conturile cu cariera profesionista. Veria, formatia la care a activat patru sezoane, a ajuns in liga a patra, alegand sa-si dezvolte in special compartimentul de copii si juniori. Din 2003, romanul a fost desemnat seful acestui sector. Anul trecut, fostul international roman a preluat o echipa liliputana - Kilkisiakos, de langa Salonic. Clubul a evoluat in Divizia D elena, esalon similar cu liga judeteana din Romania. Formatia pregatita de oltean a incheiat sezonul pe locul 12, din 16, insa a retrogradat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.