Nici un indicator economic nu mai sta pe locul pe carea fost pus la inceputul anului. Majorarea de TVA de la inceputul anului viitor este deja o certitudine si va devasta preturile. Raportate la PIB, veniturile la buget au scazut cu 2% fata de anul t

Nici un indicator economic nu mai sta pe locul pe carea fost pus la inceputul anului. Majorarea de TVA de la inceputul anului viitor este deja o certitudine si va devasta preturile. Raportate la PIB, veniturile la buget au scazut cu 2% fata de anul trecut. 22 de milioane de romani platesc consumul facut din banii ramasi din cota unica la cei cu salarii mari

Ce se voia si se dorea un sprijin pentru mediul de afaceri, pentru buget si pentru populatie - cota unica de 16% - s-a dovedit a fi un element care a compromis veniturile statului si o data cu ele toti indicatorii economici ai Romaniei.
Cum deja se banuia, majorarea TVA la 22% de la 1 ianuarie este o consecinta directa a cotei unice. "Majorarea TVA nu este o intentie, va fi o realitate" a spus, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Pare ca nici el nu mai face fata ritmului fiscal impus de actuala guvernare. Intrebat despre tinta de inflatie din acest an, de 7%, guvernatorul a evitat sa raspunda. A tinut, totusi, sa sublinieze ca o corectie va fi facuta publica dupa majorarile de tarife programate la 1 iulie.
"Nu ne-am asteptat ca majorarile de tarife si taxe sa cantareasca atat de greu in buzunarul populatiei", a recunoscut Isarescu, anuntand practic - un lucru la care ne asteptam - caderea tintei initiale, deci o inflatie mai mare decat s-au asteptat expertii din banca centrala.
El a precizat ca preturile de consum au fost afectate cel mai rau de tarifele la gazele naturale.

Majorarea TVA va produce o inflatie suplimentara de 2%

"Bomba" majorarii TVA l-a luat prin surprindere pe guvernator. El a spus ca va anunta tinta de inflatie pe anul viitor in luna august. "Oricare ar fi aceasta tinta, din cauza majorarii TVA de la 1 ianuarie trebuie sa adaugam un procent de inflatie de 2%", a spus Isarescu.
BNR avea o tinta indicativa de inflatie de 5% pentru anul viitor. Luand in calcul ultimele date, comunicate marti de ministrul Finantelor Ionut Popescu, indicele preturilor de consum pe 2006 egaleaza tinta din acest an. Prin urmare, numai in ce priveste inflatia, am mai intarziat cu un an.

Legatura intre cota unica si TVA

Majorarea TVA nu este o cerinta FMI. Este doar una dintre recomandarile Fondului starnite de scaderea drastica a gradului de colectare a veniturilor la buget comparativ cu cresterea economica. Isarescu a explicat ca expertii Fondului iau in considerare numai gradul de colectare. Acesta a scazut de la 30% din PIB, cat era anul trecut, la 28% anul acesta. Bulgarii au venituri la buget de 36% din PIB, iar media UE este de 40%. Aceasta scadere a colectarii a condus in cele din urma la decizia majorarii TVA. Guvernul a realizat, in sfarsit, ca cea mai mare parte a economiei este nefiscalizata. In viziunea lui initiala, cota unca ar fi trebuit sa scoata la suprafata o mare parte din economia gri si chiar neagra. Scaderea gradului de colectare raportat la PIB arata ca Guvernul s-a inselat. In consecinta, conducerea Romaniei a hotarat sa taxeze consumul, mai intai prin accize marite inainte de vreme si mai apoi prin TVA majorat, pentru ca asa nu mai scapa nimeni fara sa dea bani la stat.
Pe scurt, a incercat sa treaca povara fiscala de pe impozitele directe (venit, profit) pe cele indirecte (accize, TVA).

Suprataxarea economiei bun-platnice

Potrivit guvernatorului Isarescu, decizia Guvernului de a majora TVA este o declaratie politica de trecere la impozitarea indirecta. "Din acest moment impozitarea indirecta (prin accize si TVA) a devenit destul de substantiala", a comentat Isarescu.
Problema este ca si impozitarea directa este la fel de substantiala. Adica avem o cota de 16%, dar pe totalul unei intreprinderi povara fiscala depaseste 60%.
Potrivit guvernatorului, FMI a propus 3 solutii pentru cresterea veniturilor la buget: impozitarea pamantului, cresterea cotei unice sau majorarea TVA. Guvernul a ales-o pe cea din urma. Isarescu spune ca Executivul ar fi ales-o mai devreme, dar banca centrala s-a opus, constienta fiind de impactul pe care il au asupra inflatiei cresterile de taxe si de tarife care s-au petrecut si se vor mai petrece anul acesta. In alta ordine de idei, guvernatorul se declara convins ca Romania va semna in toamna anului viitor un nou acord cu FMI.

Mihai Tanasescu: 22 de milioane de romani platesc pentru ce au consumat cei cu venituri mari

"Ce am preconizat cu mult timp in urma, s-a intamplat. Din cauza cotei unice s-au creat mari goluri in veniturile la bugetul de stat si vor fi chiar mai adanci in bugetul pe anul viitor. Acum, Guvernul vine sa carpeasca aceste lipsuri prin majorarea TVA. Ei spun ca este si o masura de temperare a consumului. Acesta a crescut tot din cauza cotei unice. De pe urma ei au ramas foarte multi bani la cei 300 - 400 de mii de oameni cu venituri mari. Ce au facut cu banii?. Au cumparat lucruri scumpe de regula din import. S-a cascat si mai mult diferenta dintre categoriile de salariati. In situatia data, Guvernul trebuia sa urce aceasta cota unica, in loc sa mareasca TVA. Nu este corect. Pentru consumul acestui numar restrans de salariati cu venituri mari, Guvernul pune acum la plata 22 de milioane de romani".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.