Cand s-au luat, Zoita era o copila superba, de 15 ani. Mirele, Stere, avea doar cu doi ani mai mult. S-au iubit de la inceput si se intelegeau de multe ori si fara vorbe. Au fost suflete pereche 76 de ani. Sotii Tomi au plecat, la cateva luni dista
Cand s-au luat, Zoita era o copila superba, de 15 ani. Mirele, Stere, avea doar cu doi ani mai mult. S-au iubit de la inceput si se intelegeau de multe ori si fara vorbe. Au fost suflete pereche 76 de ani. Sotii Tomi au plecat, la cateva luni distanta, sa se iubeasca intr-o lume fara pata. "Traiesc" si acum in amintiri si in gandurile celor patru copii, opt nepoti si sapte stranepoti pe care i-au crescut si iubit. Au trecut prin istorie cu calmul unor oameni care stiu ca nu li poate intampla nimic rau atat timp cat sunt impreuna. Doi aromani vlahi, nascuti pe la inceputul secolului trecut in apropiere de Salonic (Grecia), pe care viata i-a purtat prin toata Romania, pentru ca la batranete sa se stabileasca in Bucuresti. Zoita si Stere Tomi au vrut sa fie aproape de copiii, sa-si creasca nepotii si sa se bucure de rasul cristalin al stranepotilor. "N-am mai cunoscut alti oameni care sa se poata intelege dintr-o simpla privire, asa cum erau bunicii mei", isi aminteste unul dintre nepotii sotilor Tomi, Cristian Barba . "Cand i-am pierdut, ne-a ramas tuturor un mare gol in suflet. Au stiut toata viata sa tina familia unita. Au avut patru fete, opt nepoti, sapte stranepoti si pe toti ne-au iubit enorm. Erau casatoriti din 1928. Chiar de Sf. Maria s-au cununat".
Nu le-a fost tot timpul usor. in toamna anului 1931, s-au mutat in Cadrilater, unde au stat pana in '40. Rand pe rand, au urmat Ialomita, Urziceni, Timisoara, Calarasi, Oltenita. "Prin anii '70, au venit sa se stabileasca in Bucuresti. "Toti am avut enorm de invatat de la ei. Dragostea dintre ei si felul in care se intelegeau parca au inspirat toata familia. Fiica lor cea mai mare are 52 de ani de casnicie. incercam si noi sa facem ca ei. Nu s-au certat niciodata. Cand aveau necazuri, ca sa nu ne intristeze si pe noi, vorbeau in greceste, ca sa nu intelegem. Au tinut intotdeauna pasul cu vremea. Acum, la batranete, invatasera cum e cu Internetul, cu calculatoarele, pentru ca una dintre nepoate e plecata in strainatate si noi le povesteam cu vorbim cu ea", spune Cristian.
Zoita s-a prapadit prima, la 91 de ani. N-a doborat-o atat boala, cat durerea ca barbatul ei, in varsta de 93 de ani, cazuse la pat. "Bunicul s-a imbolnavit grav si stiam cu totii ca nu-si va mai reveni. A murit insa bunica prima, in noiembrie 2004". Stere a mai trait numai patru luni. N-au putut unul fara celalalt. O viata de om, doua destine care s-au impletit pana cand a venit ceasul singurei despartiri posibile: moartea.
Cu cei 76 de ani petrecuti impreuna "cu acte", Zoita si Stere au fost doar la cativa "pasi" de recordul mondial in materie de casnicii. "Libertatea" v-a prezentat in urma cu o saptamana, povestea celui mai longeviv cuplu. Cel mai batran barbat insurat din lume, britanicul Percy Arrowsmith, s-a stins din viata la varsta de 105 ani, iar sotia sa, care traieste, are si ea venerabila varsta de 100 de ani. Batranii au intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv cuplu din istorie: cei doi au aniversat 80 de ani de casnicie.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.