Faptul ca traim in era telefoniei mobile e de necontestat. Haideti atunci sa vedem ce are de spus Cartea Recordurilor, de la Editura Rao, in privinta comunicatiilor. Are multe de spus, chiar daca telefonul e o inventie relativ noua. Cel putin in c

Faptul ca traim in era telefoniei mobile e de necontestat. Haideti atunci sa vedem ce are de spus Cartea Recordurilor, de la Editura Rao, in privinta comunicatiilor.

Are multe de spus, chiar daca telefonul e o inventie relativ noua. Cel putin in comparatie cu roata sau cu focula€¦ De exemplu:
ALO. Prima convorbire telefonica inteligibila a avut loc in martie 1876 la Boston, Massachusetts, SUA, cand Bell i-a telefonat asistentului sau, aflat intr-o alta camera, si i-a spus: ""Dle Watson, vino aici, vreau sa te vad!"". Celebra fraza care a marcat inceputul unui sir nesfarsit de conversatii telefonice. Brevetul de inventator ii apartine lui Alexander Graham Bell, care a realizat transformarea vocii umane in impulsuri electrice si inapoi in voce. Et voilaa€¦
TELECONFERINTA. Mult mai tarziu, abia la 28 aprilie 1999, ora 10:30, are loc primul apel telefonic intre Polul Nord si Polul Sud. El a fost realizat de angajatii NASA Mike Comberiate si Andre Fortin. Convorbirea s-a transformat intr-o ditamai teleconferinta, coordonata de Space Flight Center a NASA, si a durat 45 de minute. Totusi, cea mai mare teleconferinta de pana acum a avut loc la 29 septembrie 2003. Howard Dean, candidatul democrat la Presedintia Statelor Unite ale Americii, a efectuat o conferinta telefonica din Los Angeles, California, cu simpatizantii sai. Recordul de persoane conectate simultan la teleconferinta pentru cel putin 10 secunde a fost de 3.466.
CENTRALE. Pare-se ca anul 2002 e intr-adevar anul recordurilor la convorbiri internationale, pentru ca tot TeleGeography arata ca cea mai mare centrala pentru astfel de apeluri trimise a fost AT&T Corp., SUA, cu ale sale 12.796, 5 milioane de minute de comunicare. Insa cea mai mare centrala ramane Centrala de la Pentagon. Ea are 34.500 de linii care transfera aproape 1 milion de apeluri telefonice prin 161.000 de kilometri de cablu telefonic. Cea mai aglomerata zi pentru gigantica centrala a fost 6 iunie 1994, la cea de-a 50-a aniversare a Zilei Z, cand au fost inregistrate 1.502.415 apeluri.
MOBIL. Tot in SUA s-a nascut si ideea unui telefon mobil portabil. Primul astfel de aparat a fost inventat de Martin Cooper, de la Motorola, care a efectuat primul apel la 3 aprilie 1973 catre rivalul sau, Joel Engel, cercetator-sef la laboratoarele Bell. Prima retea de telefonie mobila comerciala a fost inaugurata in Japonia in 1979.
SMS. La 20 februarie, in acelasi an-record 2002, la 3GSM World Congress de la Cannes, Logica a trimis un mesaj text catre telefoanele mobile din sase tari de pe sase continente si, in final, inapoi catre telefonul din Cannes. Mesajul a fost primit inapoi in Franta la doar trei minute si 17,53 de secunde de la expediere.

PROBLEME DE FAMILIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.