Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat, ieri, ca Bulgaria a inregistrat progrese importante in acest domeniu si este pregatita sa adere la Uniunea Europeana, in timp ce Romania mai are un drum lung de parcurs, relateaza AFP. "
Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat, ieri, ca Bulgaria a inregistrat progrese importante in acest domeniu si este pregatita sa adere la Uniunea Europeana, in timp ce Romania mai are un drum lung de parcurs, relateaza AFP. "Bulgaria a inregistrat progrese enorme in 2004, in special in domeniul ajutoarelor de stat. Daca ar trebui sa luam o decizie astazi, raspunsul ar putea fi afirmativ", a precizat comisarul, cu ocazia unei audieri in fata comisiei pentru Afaceri economice si monetare din Parlamentul European.
Pe de alta parte, ea s-a aratat mai putin optimista cu privire la Romania, considerand ca aceasta "nu este inca pregatita" pentru aderare. Neelie Kroes a recunoscut ca Bucurestiul a creat un "cadru legislativ" si "capacitati administrative", dar "in ceea ce priveste rezultatele obtinute, acestea nu sunt suficiente", a subliniat ea, facand referire in special la lupta impotriva coruptiei.
Comisarul a amenintat deja, la 12 mai, la Bucuresti, ca va solicita amanarea aderarii Romaniei la UE cu un an, pana in ianuarie 2008, si a cerut accelerarea reformelor.
Romania, care a semnat, la 25 aprilie, Tratatul de aderare la UE, face obiectul unei clauze de salvgardare, care poate determina amanarea cu un an a aderarii, in cazul in care progresele in domeniile Justitie si Concurenta sunt insuficiente. Aceasta clauza de salvgardare foarte severa, fara precedent in istoria Uniunii Europene, poate fi activata cu votul unei majoritati calificate a statelor membre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.