La finalul sesiunii parlamentare, la Senat au inceput dezbaterile privind Legea minoritatilor. Dupa prima zi de discutii, senatorii din Comisia juridica nu au reusit sa parcurga decat patru articole ale legii, la fiecare existand mai multe amendament
La finalul sesiunii parlamentare, la Senat au inceput dezbaterile privind Legea minoritatilor. Dupa prima zi de discutii, senatorii din Comisia juridica nu au reusit sa parcurga decat patru articole ale legii, la fiecare existand mai multe amendamente, majoritatea apartinand PRM si in special lui Gheorghe Funar. Nici unul dintre acestea nu a fost insa acceptat. Senatorii juristi au stabilit ca minoritatile nationale sunt factori constitutivi ai "populatiei romane", nu ai "statului roman", cum prevedea initial textul Guvernului. Amendamentul de modificare a articolului pe aceasta tema i-a apartinut senatorului conservator Gavrila Vasilescu, dar a fost adoptat ca urmare a votului reprezentantilor PSD si PRM din comisie. Propunerea a atras nemultumirea senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs, care a sustinut ca prin aceasta prevedere se renunta la caracterul european al legii. El a spus ca, desi in mod evident minoritatile sunt integrate in populatia unei tari, este importanta mentionarea in textul legii a ideii ca sunt factori constitutivi ai statului. In privinta faptului ca initiativa de schimbare a terminologiei nu a apartinut opozitiei, ci unui coleg din coalitia de guvernare, Eckstein s-a rezumat insa la o remarca ironica: "Ii multumim domnului Vasilescu ca ne-a lasat sa fim populatie." La cele 78 de articole ale proiectului legislativ exista in jur de 230 de amendamente, majoritatea apartinand PRM. Eckstein spera, insa, ca actul normativ sa fie adoptat de Senat pana la sfarsitul acestei sesiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.