In presa americana au aparut noi detalii despre caracterul si obiceiurile lui Saddam Hussein. Aflat in detentie, fostul dictator este obsedat de curatenie, nu are resentimente fata de Bush si repeta ca este in continuare presedinte al Irakului. Solda

In presa americana au aparut noi detalii despre caracterul si obiceiurile lui Saddam Hussein. Aflat in detentie, fostul dictator este obsedat de curatenie, nu are resentimente fata de Bush si repeta ca este in continuare presedinte al Irakului. Soldatii americani care l-au pazit il descriu ca pe un tip corect, prietenos si vorbaret. Cativa soldati americani care l-au pazit pe Saddam timp de noua luni au povestit pentru revista "GQ" ca fostului lider de la Bagdad ii place sa manance la micul dejun cereale, ii mai place carnea de peste si de pui, dar refuza carnea de vita, e prietenos cu toata lumea si si-a indulcit pozitia fata de Statele Unite. Gardianul Sean O'Shea, 19 ani, povesteste: "Saddam spunea ca nu are resentimente si ca doreste sa vorbeasca cu Bush, sa-l cunoasca". Conform unui alt soldat, Jesse Dawson, Saddam sustinea ca Bush "stie ca nu va gasi niciodata arme de distrugere in masa".
Soldatii, care au acordat interviul revistei "GQ" numai dupa ce au obtinut aprobarea Pentagonului, au facut parte dintr-o unitate a garzii nationale din Pennsylvania care a plecat in Irak la sfarsitul anului 2003. Dar in loc sa fie trimisi la lupta, ei au fost alesi de FBI pentru a fi gardieni la complexul militar unde Saddam Hussein era "un detinut de inalta valoare". Misiunea lor, care a durat noua luni, a fost secreta, mergand pana acolo incat nu aveau dreptul nici sa vorbeasca cu familiile lor, potrivit revistei "GQ". Soldatii s-au angajat in scris sa nu dezvaluie locuri, date sau alte detalii cu privire la incarcerarea fostului dictator, detinut intr-un loc secret.
Saddam Hussein, mai scrie "GQ", a retinut numele gardienilor si vorbea cu ei in engleza. El se interesa in detaliu de vietile lor si uneori le dadea chiar si sfaturi parintesti. Sean O'Shea povesteste ca i-a spus ca nu este insurat si Saddam l-a sfatuit ca ar fi cazul sa se insoare. "Trebuie sa-ti gasesti o femeie. Nici prea inteligenta, nici prea idioata. Nici prea tanara, nici prea batrana. Una care sa stie sa gateasca si sa faca menajul", i-a spus Saddam tanarului soldat.

Se compara cu "Iisus, tradat de Iuda"

Saddam Hussein isi face rugaciunea de cinci ori pe zi si pastreaza un exemplar din Coran pe care spune ca l-a gasit in molozul de langa ascunzatoarea de unde a fost capturat la 18 decembrie 2003. El sustine ca a fost capturat pentru ca a fost tradat de singurul om care stia unde se gaseste si care fusese platit pentru a pastra secretul. Saddam se compara cu "Iisus, tradat de Iuda", povesteste soldatul Jesse Dawson.
Saddam Hussein ar mai fi spus ca, in martie 2003, la inceputul interventiei militare americane, a incercat "sa fuga cu un taxi in momentul sosirii tancurilor" si ca aviatia americana a bombardat palatul unde credea ca a fugit si nu pe cel unde se gasea. El a inceput sa rada si a spus: "Americanii, niste idioti. Au bombardat palatul care nu trebuia", isi mai aminteste soldatul Jonathan "Paco" Reese.

Obsedat de microbi

Saddam Hussein este obsedat de igiena, isi spala mainile de fiecare data dupa ce da mana cu cineva si isi curata tacamurile cu servetele intotdeauna inainte de a manca, povestesc soldatii americani care il pazesc. Luna trecuta, cotidianul britanic "The Sun" a publicat o serie de fotografii (facsimil) care au starnit scandal. Ele il infatisau pe fostul dictator in chiloti, cum isi spala singur hainele. Saddam, se povesteste in articolul din "GQ", a cazut o data alunecand in timpul unuia din cele doua dusuri pe care le facea saptamanal. "S-a creat panica. Nimeni nu dorea ca el sa se raneasca atat timp cat se afla sub paza americana. Un gardian l-a ajutat sa revina in celula, iar altul i-a adus hainele".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.