Fostul director general al grupului american Tyco International, Dennis Kozlowski, si fostul director financiar, Mark Swartz, au fost gasiti vinovati pentru o serie de acuzatii, printre care si furtul a 150 milioane de dolari din conturile companiei
Fostul director general al grupului american Tyco International, Dennis Kozlowski, si fostul director financiar, Mark Swartz, au fost gasiti vinovati pentru o serie de acuzatii, printre care si furtul a 150 milioane de dolari din conturile companiei pe care au condus-o, si risca 25 de ani de inchisoare, relateaza Mediafax.
Kozlowski, in varsta de 58 de ani, si Swartz, 44 de ani, au fost gasiti vinovati de furt, conspiratie, frauda si falsificare de documente. Ei au fost acuzati ca si-au insusit in mod ilegal bonusuri de 150 de milioane de dolari si ca au vandut ilegal actiuni cu o valoare de 575 de milioane de dolari. "Suntem dezamagiti si vom face apel", a declarat avocatul lui Swartz, Charles Stillman, actiune sustinuta si de aparatorul lui Kozlowski, Stephen Kaufman.
Ambii acuzati si-ar putea petrece urmatorii 25 de ani in inchisoare. Sentinta se va pronunta pe data de 2 august, a precizat judecatorul, care a mai decis ca cei doi vor putea ramane in libertate, platind cautiunea, pana la anuntarea condamnarii. Scandalul Tyco a oferit o serie de detalii picante, printre care si modalitatile in care Kozlowski a utilizat banii companiei in scopuri personale. Pentru a demonstra stilul de viata extravagant al acestuia, procurorii au adus dovezi care probau o serie de achizitii, printre care si o perdea de dus in valoare de 6.000 de dolari, un suport de umbrele de 15.000 de dolari, pentru a le utiliza in apartamentul sau din Manhattan, in valoare de 18 milioane de dolari. Inculpatul a mai cheltuit doua milioane de dolari pentru a organiza o petrecere pentru sotia sa. Acesta este al doilea caz in care cei doi au fost acuzati de fraudarea companiei. Primul proces a ramas fara nici un rezultat ca urmare a unei erori de procedura.
Conducerea companiei a fost preluata, in 2002, de Edward Breen, dupa ce Kozlowski a fost schimbat din functie.
Dupa numirea sa, oficialul a renegociat datoriile ridicate ale companiei, care amenintau sa aduca Tyco in pragul falimentului. Grupul si-a diminuat datoriile de la 24,2 miliarde de dolari, in septembrie 2002, la 18,9 miliarde de dolari. Analistii de la Lehman Brothers preconizeaza pentru anul in curs si pentru anul viitor un salt de 19 la suta al profitului pe actiune. Conglomeratul Tyco, inregistrat in Insulele Bermude, desi isi are sediul in Statele Unite, produce o varietate de produse, de la instrumente chirurgicale la sisteme de securitate sau de inginerie, componente electrice sau materiale plasice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.