Sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat de un eveniment ce a bulversat pietele de petrol ale lumii. Pretul barilului de titei, sortimentul "light sweet", a atins - pentru contractele din luna iulie - un nivel considerat de analistii in materie,
Sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat de un eveniment ce a bulversat pietele de petrol ale lumii. Pretul barilului de titei, sortimentul "light sweet", a atins - pentru contractele din luna iulie - un nivel considerat de analistii in materie, citati de Associated Press, drept "istoric", respectiv de 58,60 dolari.
Sa ne amintim ca pretul din luna aprilie a.c., de 58,28 dolari barilul, era considerat record. Pe piata din New York, remarca Reuters, in numai o luna de zile, pretul barilului de petrol brut a crescut cu apropape 12 dolari. La Londra, barilul de petrol Brent din Marea Nordului, a atins, de asemenea, un nivel "istoric", de 57,95 dolari americani. Potrivit corespondentilor specializati in tranzactiile petroliere ai agentiilor de presa, aceasta tendinta de crestere neasteptat de rapida a pretului la titei se datoreaza, in primul rand, diminuarii constante a stocurilor din SUA, ca urmare a cresterii cererii, dar si din cauza temerilor ca tarile exportatoare de petrol (OPEC) nu vor raspunde pe masura la cererile pietei, care au crescut, indeosbi pe teritoriul Statelor Unite, in acest sezon de vacanta, cu 10 la suta fata de perioada similara a anului trceut.
La reuniunea OPEC de saptamana trecuta, de la Viena, unii membri ai Cartelului au lasat sa se inteleaga ca nu sunt dispusi sa faca ceva pentru a opri cresterea rapida a pretului per baril de petrol, considerand ca rolul principal in acest sens ar trebui sa revina rafinariilor.
In plus, liderii Cartelului petrolier au lasat clar sa se inteleaga ca, oricum, nu vor o scadere a pretului sub 52 dolari barilul.
Preocuparea serioasa pe piata petrolului a fost alimentata si de instabilitatea politica din Nigeria, primul producator de titei din Africa, cu deloc neglijabila sa productie zilnica de 2,4 milioane de barili.
Consulatele american, german si britanic din Lagos, capitala economica a Nigeriei, au fost inchise, din motive de securitate, dupa ce au circulat informatii referitoare la un posibil atentat terorist.
Sase angajati ai unei societati ce lucra pentru compania anglo-americana Shell au fost luati, in urma cu cateva zile, ostatici de catre o grupare de "tineri militanti" islamisti ce actioneaza in sudul tarii.
Exista temeri ca ar putea fi intrerupta totalmente extractia de petrol in aceasta tara. Informatia pare sa fi avut cel mai mare impact pe piata americana de titei, avand in vedere ca importul american de petrol este acoperit in proportie de 10 la suta de Nigeria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.