De azi-noapte, pe langa mecanicii de locomotiva, alte patru federatii sindicale au intrat in greva generala. Suprapunerea celor doua proteste ar putea bloca total traficul feroviar intre orele 7.00 si 11.00, ceea ce contravine legii

Cr

De azi-noapte, pe langa mecanicii de locomotiva, alte patru federatii sindicale au intrat in greva generala. Suprapunerea celor doua proteste ar putea bloca total traficul feroviar intre orele 7.00 si 11.00, ceea ce contravine legii

Criza de la CFR se complica. Mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR intra astazi in cea de-a 13-a zi de greva generala. Mai mult, din cauza ca ultimele negocieri cu administratia au esuat, alte patru federatii sindicale (Federatia Sindicatelor Feroviare din Ramura Miscare-Comercial, Federatia Drum de Fier, Federatia Elcatel si Usifer Atlas) au anuntat ca incepand din aceasta noapte se vor alatura si ele protestului.
Consecintele deciziei celor patru federatii feroviare de a declansa greva generala ar perturba si circulatia celor peste cinci sute de trenuri care circulau pana zilele trecute. "Protestul colegilor nostri complica situatia, pentru ca nu vor mai circula trenurile intre 7.00 si 11.00, iar astfel nu vom mai putea sa asiguram treimea'', a spus sindicalistul Sala Voicu. Pe de alta parte, potrivit lui Ion Molea, liderul de la Miscare-Comercial, controlorii de tren, casierele si impegatii de miscare vor munci doar intre 15.00-19.00, in fiecare zi. Astfel, suprapunerea actiunilor sindicale va bloca complet traficul pe caile ferate, iar in cazul unei noi actiuni in instanta, greva ceferistilor ar putea fi declarata ilegala. "Daca cele 26 de trenuri internationale, 16 trenuri nationale si mai multe trenuri locale prevazute in treimea ce trebuie mentinuta nu vor circula, greva devine ilegala", a subliniat directorul general al CFR Calatori, Alexandru Noaptes. Desi a spus ca se cauta solutii, Noaptes a mai declarat ca ii sfatuieste pe cei care urmau sa calatoreasca in intervalul 7.00-11.00 sa se reorienteze. Cu toate acestea, Gheorghe Popa, secretarul general de la Miscare-Comercial a declarat ca cele doua greve nu au nici o legatura una cu alta.

Revendicarile sindicalistilor

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Feroviare din ramura Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, a spus ieri ca administratia a adus aceeasi oferta din data de 3 iunie, respectiv cinci tichete de masa de la 1 iulie si alte cinci de la 1 octombrie. Cele patru federatii sindicale mai cer transpunerea de la 1 iunie a salariului minim brut pe economie, 3.100.000 lei, si la CFR SA cu respectarea formulei de calcul cu actualii coeficienti de ierarhizare. In acest fel, a aratat Popa, s-ar realiza o crestere salariala de 5,3 procente pentru urmatoarele sase luni ale anului. Cresterea salariala este identica cu cea solicitata de CFR Marfa si Calatori. De asemenea, sindicatele mai solicita acordarea unui numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare si imbunatatirea conditiilor de munca.

Trenurile vor avea intarzieri de peste 240 de minute

Reprezentantii Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori "CFR Calatori" S.A., au anuntat ca trenurile de calatori din intervalul orar 7.00-11.00, din treimea mentinuta in circulatie, convenita cu sindicatele, ar putea avea in aceasta saptamana intarzieri de peste 240 de minute.
CFR Calatori apeleaza la calatorii care circula cu aceste trenuri sa ia masurile necesare pentru a nu fi afectati de stationarea prelungita a trenurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.