Mai bine de trei ore farmacistii din toata tara l-au chestionat pe Razvan Orasanu, unul dintre consilierii premierului Calin Popescu Tariceanu, in legatura cu plata datoriilor la medicamente. Acesta le-a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu
Mai bine de trei ore farmacistii din toata tara l-au chestionat pe Razvan Orasanu, unul dintre consilierii premierului Calin Popescu Tariceanu, in legatura cu plata datoriilor la medicamente. Acesta le-a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, cunoscuta varianta pentru achitarea datoriilor catre farmacii. Statul va face un imprumut bancar de la o banca sau de la un grup de banci, iar dobanda aferenta va fi suportata de catre farmacisti, producatori si distribuitori de medicamente. Totodata, el le-a reamintit faptul ca in luna iulie a.c., se va achita doar 20 la suta din valoarea datoriilor, restul urmand a fi platit in ianuarie 2006.
Majoritatea farmacistilor s-au aratat suparati, afirmand ca, de fapt, sunt niste bani care li se cuvin si ca nu este corect ca pentru a-i primi sa suporte si dobanzi. In replica, Orasanu le-a spus ca in cazul in care nu doresc sa primeasca in luna iulie a.c. doar o parte din datorii si sa suporte si dobanda, exista posibilitatea ca in ianuarie 2006 sa primeasca integral sumele. De asemenea, el a precizat ca: "Asta este tot ce se poate face, avand in vedere ca trebuie respectate angajamentele Romaniei luate in fata organismelor financiare internationale".
In ceea ce priveste plata a 20 la suta din datorii in luna iulie a.c., acesta le-a explicat farmacistilor ca se va infiinta un site pe care se pot inscrie farmaciile care accepta acest sistem de achitare a banilor. Totodata, consilierul premierului Tariceanu a subliniat faptul ca in cursul acestei saptamani, la Guvern, se va semna un memorandum care va cuprinde toate datele privind plata datoriilor catre farmacisti, producatori si distribuitori de medicamente. Acest memorandum "se va transforma" intr-o hotarare de Guvern privind deciderea imprumutului si dispunerea platilor.
"Dupa intalnirea cu Orasanu, probabil fiecare farmacist va face calcule pentru a vedea daca il avantajeaza varianta prezentata. Este posibil ca, mai mult, lanturile de farmacii sa agreeze aceasta varianta. Dar vom afla cand se va deschide site-ul", ne-au spus surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.