Filmul "Modigliani", in regia lui Mick Davis, ruleaza in Bucuresti. Povestea de iubire dintre Modigliani si Jeanne, competitia dintre Modigliani, pictorul sarac, si Picasso, geniul care prospera de pe urma vanzarii tablourilor, se afla in inima Pari
Filmul "Modigliani", in regia lui Mick Davis, ruleaza in Bucuresti. Povestea de iubire dintre Modigliani si Jeanne, competitia dintre Modigliani, pictorul sarac, si Picasso, geniul care prospera de pe urma vanzarii tablourilor, se afla in inima Parisului, dupa primul razboi mondial, mai cu seama in cafeneaua "La Rotonde", unde se intampla totul. Modigliani, Picasso, Cocteau, Jacon, Soutine, Utrillo, Stein, Apollinaire, Rivera, toti acesti creatori care au facut istorie, sunt reuniti in aceeasi cafenea de pe strazile Montparnasse-ului anilor 1910-1920.
Dupa primul Razboi Mondial, cand Capitala debordeaza de pofta de viata, de pasiuni tumultuoase, tanara Jeanne (Elsa Zylberstein) se indragosteste de Amedeo Modigliani (Andy Garcia), un pictor recunoscut, dar ale carui tablouri nu erau foarte cautate, in Parisul inceputului de secol XX.
Ideea filmului este calatoria spre durere a lui Amedeo Modigliani, "printul" Parisului, care se aventureaza in moarte in compania iubitei sale, Jeanne Hebuterne, si a copilului lor nenascut. Modi, asa cum ii spuneau prietenii, nu era un om ca oricare altul. Artist excentric care picta nuduri ca sa traiasca si prefera sa moara de foame decat sa picteze o figura care lui nu-i spunea nimic, Amedeo se trezeste la realitate abia cand o ia in brate pe Jeanne, primul lui copil.
Andy Garcia face un Modigliani asa cum si-a dorit regizorul Mick Davis, un pictor care indeparteaza atentia de la cliseul "artist drogat si betiv" si o atrage spre creatia care are o putere divina.
Este un film sangeros, Modigliani moare la spital, de meningita tuberculoasa, iar Jeanne Hebuterne, cea pe care o trecuse pe numele lui la Primarie, in secret, se sinucide, insarcinata fiind in luna a opta. Modi moare tocmai cand castiga competitia cu Pablo Picasso, cel care i-a fost rival, dar caruia i-a recunoscut valoarea si i-a fost recunoscator pentru ca i-a facut cunostinta cu Renoir.
Elsa Zylberstein si Andy Garcia nu au fost cei vizati initial pentru a da viata acestei povesti de dragoste, ci Al Pacino si Wynona Rider. Orgoliul si varsta l-au impiedicat insa pe Al Pacino sa construiasca un Modigliani autentic de 36 de ani, iar Wynona, dupa ce a citit scenariul, i-a spus regizorului ca "nu merita sa se sinucida, deoarece legatura ei cu Modi nu este atat de puternica".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.