""Afacerea Auschnit""
4 FEBRUARIE. Continuarea ""spovedaniei"" lui Gavrila Marinescu a€žEu sa fur, domnule ministru? Am luat, am pus taxe, am ncasat amenzi, am cerut, am cersit - dar ca sa fac din politie ce am facut.
""Afacerea Auschnit""
4 FEBRUARIE. Continuarea ""spovedaniei"" lui Gavrila Marinescu a€žEu sa fur, domnule ministru? Am luat, am pus taxe, am ncasat amenzi, am cerut, am cersit - dar ca sa fac din politie ce am facut. Intrebati oamenii: cAnd m-am dus la Auschnit sa-i cer o reductie pentru calorifer (8 milioane!), Auschnit mi l-a dat gratis, dar mi-a spus: «Ma, Gavrila, te stiu nevoias, ti dau caloriferul gratis, dar ti-l facturez si tu ncasezi factura» (Interesant. Usa de biserica mai era si Max Auschnit. Nu ma mai mira ca a ajuns la secret, la Vacaresti...). Am protestat si m-am dus drept la prefectura, unde am laudat n gura mare generozitatea lui Auschnit... Dar sa revin la Malaxa. Malaxa e duhul rau al Regelui; e foarte destept, dar tot atAt de fricos. De obicei Urdareanu si Duduia pregatesc pe Rege, si cAnd soseste Malaxa, Regele l ntreaba: «Tu ce gAndesti?», si Malaxa aproba natural totdeauna ce au spus cei doi maheri, care, de fapt, n chestiunile de bani mai ales, sunt creaturile lui. Malaxa a gasit n pornirea Duduii si a lui Urdareanu (care n-a putut niciodata suferi pe Auschnit) un prilej binevenit sa despoaie pe Max pe ieftin si sa-i ia actiunile lui la «Resita», caci la atAt s-au gAndit la nceput. Mai tArziu, Malaxa n-a fost pentru nchiderea lui Auschnit, fiindca e fricos si s-a temut sa nu i se ntAmple si lui odata tot asa... si are sa i se ntAmple, sa n-aiba el grija! Si cum c...l Duduii e buricul RomAniei, si cum afacerea Auschnit a devenit principala preocupare a celor trei frati de cruce - iata ca afacerea Auschnit a mai devenit si pivotul n jurul caruia se nvArteste ntreaga politica romAneasca... Imagine de grup in fata Castelului Scrovistea, dupa o vanatoare regala. Randul din fata de la stanga la dreapta: Principele Nicolae, Marele Voievod Mihai, Regele Carol al II-lea, Marta si George Valentin Bibescu, impreuna cu ministrii straini ai Aviatiei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.