Diplomele de doctorat vor fi acordate in urma unei perioade de perfectionare, in care cursantul va invata sa redacteze un proiect de cercetare, si nu in baza unei simple teze de doctorat, a anuntat ministrul Mircea Miclea. Decizia a fost aprobata de
Diplomele de doctorat vor fi acordate in urma unei perioade de perfectionare, in care cursantul va invata sa redacteze un proiect de cercetare, si nu in baza unei simple teze de doctorat, a anuntat ministrul Mircea Miclea. Decizia a fost aprobata de Guvern si introduce o serie de masuri privind sistemul de desfasurare a studiilor de doctorat. Actul normativ prevede doua tipuri de doctorat: cel stiintific (bazat pe creatie si cercetare stiintifica avansata) si doctoratul profesional (bazat pe cercetare-analiza stiintifica a propriei performante profesionale artistice sau sportive). "Doctoratul profesional se va acorda in domeniile in care maiestria joaca un rol esential, precum sport si arte. Ne confruntam cu situatia in care un dirijor sau pictor celebru nu poate obtine titlul de conferentiar pentru ca nu are doctoratul", a spus Miclea.
Studiile de doctorat fara frecventa vor fi permise numai cu plata unor taxe. Intre doctorand, institutia organizatoare si conducatorul de doctorat va fi incheiat un contract de studii, care va preciza drepturile si obligatiile fiecarei parti implicate, inclusiv obligativitatea asigurarii conditiilor de cercetare si supervizarea periodica a doctorandului. In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, MEC va avea posibilitatea sa interzica pentru trei ani institutiei universitare sa mai organizeze concursuri de admitere pentru selectarea de noi doctoranzi si sa retraga titlul de doctor acordat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.