Miron Cozma a fost pus in libertate ieri de magistratii Judecatoriei Craiova care au admis contestatia punerii in aplicare a mandatului de executare ce fusese emis dupa revocarea gratierii fostului lider al minerilor din Valea Jiului.
Coincid
Miron Cozma a fost pus in libertate ieri de magistratii Judecatoriei Craiova care au admis contestatia punerii in aplicare a mandatului de executare ce fusese emis dupa revocarea gratierii fostului lider al minerilor din Valea Jiului.
Coincidenta sau nu, Miron Cozma a parasit puscaria dupa aproape opt ani de detentie, la exact 15 ani de la mineriada din iunie '90. "Luceafarul huilei" a plecat la scurt timp dupa pronuntarea sentintei din inchisoarea Rahova spre Timisoara.
Decizia instantei a fost una corecta, judecatorii craioveni constatand ca revocarea gratierii data de fostul presedinte Ion Iliescu in ultima luna a anului trecut nu mai avea sustinere legala. Astfel, Miron Cozma nu putea fi reincarcerat in baza aceluiasi mandat de arestare. Din acest motiv, judecatorii au apreciat ca mandatul de executare emis de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti este lovit de nulitate si au dispus eliberarea imediata a lui Miron Cozma. Singura posibilitate ca reincarcerarea sa sa nu fi fost contestata in instanta era ca procurorii sa ceara arestarea lui Cozma in alta cauza.
Tot circul s-a declansat de la decretul de gratiere semnat pe 15 decembrie de fostul presedinte Ion Iliescu, in baza caruia au fost eliberate 46 de persoane, printre care si Miron Cozma. Fostul sef al ortacilor din Valea Jiului a parasit arestul pe 16 decembrie, iar doua zile mai tarziu Iliescu a revocat decretul ca urmare a reactiei dure a partidelor politice si a societatii civile. Cozma a fost retinut la Timisoara si adus la Bucuresti, procurorii invocand atunci faptul ca Miron Cozma e cercetat in dosarul fratilor Camataru.
in urma deciziei magistratilor craioveni, "luceafarul huilei" a scapat de doua condamnari definitive. Una de 18 ani, pentru mineriada din septembrie 1991 si alta de 7 ani, pentru mineriada de la Stoenesti din 1999. Totusi, mai exista posibilitatea ca Miron Cozma sa fie trimis iar dupa gratii, cel putin pentru cateva luni, in dosarul mineriadei de la Costesti, tot din 1999, pentru care efectele gratierii nu s-au aplicat. Acuzat atunci de subminarea puterii de stat, fapta pentru care a fost condamnat de instanta de fond la 10 ani de puscarie, Cozma a facut recurs iar dosarul se afla acum pe rolul instantei supreme, unde va fi judecat acum in stare de libertate.
Procurorii mai pot cere arestarea lui Miron Cozma intr-unul din dosarele fratilor Camataru, el fiind cercetat pentru intermedierea unei recuperari de bani.
La iesirea din penitenciar, Miron Cozma s-a lansat intr-o serie de atacuri dure la adresa lui Ion Iliescu si Petre Roman. "intai vreau sa-mi cer scuze pentru victimele mineriadelor. Acestea nu sunt, de fapt, victimele minerilor. Am facut opt ani de puscarie pe dosarul lui Ion Iliescu". "Luceafarul huilei" a spus ca "pestele de la cap se-mpute", facand aluzie la faptul ca Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman nu au vrut sa faca lumina in acest caz. De altfel, fostul presedinte Iliescu a fost catalogat drept "carpa KGB-ista". De atacul fostului lider al minerilor nu a scapat nici Emil Constantinescu, cel care "nu a facut nimic" in timpul mandatului sau pentru solutionarea mineriadelor. Cozma a dezvaluit ca Iliescu intentiona sa creeze in cadrul MI un serviciu special de interventie pe care a vrut sa-l numeasca "Garda Nationala". seful urma sa fie chiar Miron Cozma.



Nicolae Guta i-a dedicat "Luceafarului" o manea

Nicolae Guta e bun prieten cu Miron Cozma deoarece regele manelelor e originar din Petrosani ca si "Luceafarul huilei". Pentru ca a fost bolnav si a stat internat in spital pana ieri la pranz, Guta a aflat de la "Libertatea" ca Miron Cozma a fost eliberat si s-a bucurat foarte tare. "Eu cred ca e foarte bine ca s-a intamplat asa, el n-a fost decat un tap ispasitor. Ma bucur pentru el, il cunosc bine, doar suntem amandoi legati sufleteste de Valea Jiului. Nici nu am stiut ca e liber. Sigur e? si i-au dat drumul definitiv? Nu pot decat sa-i doresc sanatate si liniste sufleteasca si astept sa-l vad." in cinstea eliberarii lui Miron Cozma, Nicolae Guta i-a compus acestuia, rapid, un refren: "Guta mult s-a bucurat/ Fiindca Miron a scapat/ Fiindca a fost nevinovat/ Vreau sa stie lumea toata/ Toti minerii il asteapta." (Monica Vlad)(Remus Vlad, Claudiu Valimareanu)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.