Intampinata pe un aeroport de langa Paris de presedintele Jacques Chirac, dar si de presa, jurnalista Florence Aubenas a facut o declaratie soc: "Nu, nu am stat impreuna cu ziaristii romani. Tot timpul am fost doar cu Hussein Hanoun". Florence Auben

Intampinata pe un aeroport de langa Paris de presedintele Jacques Chirac, dar si de presa, jurnalista Florence Aubenas a facut o declaratie soc: "Nu, nu am stat impreuna cu ziaristii romani. Tot timpul am fost doar cu Hussein Hanoun". Florence Aubenas a negat astfel dezvaluirile jurnalistilor romani despre perioada in care au stat intr-un beci alaturi de frantuzoaica. Probabil ca Florence va spune mai multe azi, la o conferinta de presa si va clarifica situatia. Despre faptul ca frantuzoaica a negat compania avuta in captivitate, ziaristii romani au spus doar ca "noi nu stim ce s-a intamplat acolo". Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a indulcit ieri tonul, declarand ca Florence are nevoie de timp pentru a se consulta cu autoritatile franceze.
in cadrul unui duplex Bucuresti - Paris, realizat duminica seara, la solicitarea televiziunii franceze TF3, a fost invitata si Marie-Jeanne. Ea a povestit clipele de cosmar traite in "buncarul" din Bagdad alaturi de Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian, Florence Aubenas si ghizii Munaf si Hanoun. La finalul interventiei, Marie-Jeanne i-a transmis un mesaj direct ziaristei franceze. "Numarul 6, numarul 8 te saluta", a spus romanca in araba. Prin acest mesaj, ea a deconspirat faptul ca pe timpul "detentiei" rapitorii nu ii strigau pe ostatici pe nume, ci pe numere. Ei erau numerotati precum condamnatii din inchisori. Astfel, Florence era 6, Marie-Jeanne 8, Ovidiu 9, iar Sorin 11. Problema cea mai mare era ca gardienii strigau numerele in araba. Acesta se pare ca e si unul din motivele pentru care Ovidiu a fost batut. El a uitat sa raspunda la apelurile repetate ale "gardienilor" si a primit corectia de rigoare.



In beci au mai ramas ostatici

Traian Basescu a confirmat aseara la Ambasada Frantei la Bucuresti ca jurnalistii romani au stat captivi impreuna cu Florence Aubenas si ghidul ei. Pentru "Libertatea", presedintele a afirmat: "Ziaristii nostri n-au mintit cand au povestit ce au povestit, dar s-au grabit pentru ca acolo mai sunt si alti ostatici. Lui Aubenas i s-a spus sa nu vorbeasca din acest motiv. Marele adevar e ca ai nostri, de bucurie si pentru ca aveau nevoie sa se descarce de ceea ce tineau in ei, au vorbit ieri (duminica - n.n.) desi era bine sa nu vorbeasca". in ceea ce priveste colaborarea serviciilor secrete romanesti cu cele franceze, presedintele a spus ca "sunt de traditie, solide si n-au legatura cu conjuncturi".

Siria ar putea fi implicata in rapirea jurnalistilor

Presa franceza de ieri avanseaza ideea ca Siria ar putea fi implicata in rapirea lui Florence Aubenas si face o paralela cu cazul jurnalistilor romani, mentionandu-se inca o data numele omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam.
Cotidianul francez "Le Figaro" comenta, in editia de ieri, posibila implicare a Siriei in rapirea ziaristei Florence Aubenas si a ghidului sau irakian, Hussein Hanoun, aducand drept argument faptul ca ostaticii au fost tinuti captivi impreuna cu ziaristii romani.
Regimul de la Damasc a fost implicat in luarea de ostatici occidentali incepand din anii 1980. Obiectivul Damascului era, la acea data, impiedicarea oricui ar fi putut sa ii dispute suprematia in Liban. Fiecare rapire reprezenta un mesaj, iar semnalul putea sa fie si mai brutal. Ambasadorul Frantei in Liban, Louis Delamare, a fost asasinat in septembrie 1981. Implicarea Siriei a fost, de asemenea, invocata in octombrie 1983, cand 58 de parasutisti francezi au murit intr-un atentat cu masina-capcana, iar atacul a determinat retragerea trupelor franceze in conflictul libanez.
De atunci relatiile intre Paris si Damasc s-au imbunatatit. Jacques Chirac a fost singurul sef de stat occidental care a asistat la funeraliile lui Hafez el-Assad, in iunie 2000. in prezent, tensiunea a crescut din nou intre cele doua tari, tot din cauza Libanului, insa de data aceasta Parisul a fost cel care a alungat Damascul din aceasta tara, apreciaza "Le Figaro". Pentru prima data, Franta s-a aliat cu SUA pentru a forta Siria sa paraseasca Libanul.
"Le Figaro" aminteste ca Siria apare si in cazul ostaticilor romani, fara a se putea ajunge la o concluzie imediata. Presedintele Basescu a afirmat ca principalul organizator al rapirii jurnalistilor e un om de afaceri romano-sirian, Omar Hayssam. Duminica, ziaristii romani au afirmat ca au fost detinuti 51 de zile in compania lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun. in aceste conditii, ce rol a avut omul de afaceri romano-sirian in luarile de ostatici?, intreaba "Le Figaro".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.