Desi se plange ca nu are bani pentru autostrazisi medicamente, Guvernul continua sa cheltuiasca zeci de milioane de euro pe cupoane agricole, incurajand doar agricultura de subzistenta, practicata pe cateva hectare de teren. Deputatul democrat Puchia

Desi se plange ca nu are bani pentru autostrazisi medicamente, Guvernul continua sa cheltuiasca zeci de milioane de euro pe cupoane agricole, incurajand doar agricultura de subzistenta, practicata pe cateva hectare de teren. Deputatul democrat Puchianu isi critica propriii colegi de guvernare: Bani exista, dar sunt prost dirijati, in subventionarea motorinei sau a semintelor. Ministerul de resort sustine ca pregateste o modificare a politicilor de subventii, dar n-are habar, deocamdata, ce vrea sa schimbe

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) este confuz in ceea ce priveste politica de subventionare a agriculturii.
Conform unor zvonuri din piata, politica defectuoasa de acordare a unor subventii minuscule pentru fiecare mic producator agricol in parte, dar uriase in momentul cumularii, ar fi trebuit sa dispara, incepand cu aceasta toamna.
Prin raspunsul sau, insa, MAPDR demonstreaza ca nu are habar ce va face, concret, in acest domeniu.
Intrebat cand se va renunta la aceste practici, ministerul a raspuns ca "in ceea ce priveste politica subventiilor, ministerul o va reformula in cursul verii, in termeni care vor fi precizati dupa luarea deciziilor".
"Sprijinul destinat agricultorilor prin cupoane se ridica, in acest an, la 3.000 miliarde de lei. Aceasta este o masura luata pentru ca sprijinul pe hectar sa se regaseasca 100 la suta in agricultura. Informatiile din minister arata ca in 2004 cam 30 la suta din sprijinul financiar in bani gheata nu s-a regasit in culturile agricole. Ministerul are in vedere in continuare o politica de crestere a investitiilor in agricultura, prin acordarea de credite. Exista si un proiect de lege pe masa Parlamentului - legea creditului pentru investitiile in agricultura", mai precizeaza ministerul.

Peste 442 de miliarde de lei, deblocati pentru decontari

MAPDR a deblocat, la sfarsitul saptamanii, alte peste 442,1 miliarde de lei pentru decontarile cupoanelor agricole depuse la inceputul lunii iunie si pentru subventiile la lapte si utilaje agricole aferente lunii aprilie, cea mai mare suma - 223 miliarde de lei - fiind alocata pentru plata furnizorilor de inputuri pe baza bonurilor valorice.
"De la inceputul lunii aprilie si pana in prezent au fost virate in conturile directiilor agricole 2.839 miliarde de lei, conform facturilor depuse de furnizorii de inputuri (ingrasaminte, pesticide, seminte), circa 70 la suta din suma totala (1.980 miliarde de lei) fiind utilizata pentru achizitionarea ingrasamintelor. Cu acesti bani au fost achizitionate circa 198.000 tone de ingrasaminte, care au permis fertilizarea unei suprafete de 1,3 milioane ha de culturi agricole in aceasta primavara", a declarat directorul Directiei buget-finante din MAPDR, Miron Moldovan.
De asemenea, pe baza cupoanelor au mai fost platiti si furnizorii de pesticide cu circa 586 de miliarde de lei si cei de seminte cu 273 miliarde de lei.
Potrivit directorului MAPDR, saptamana trecuta au mai fost alocate 149,1 miliarde de lei pentru subventia unei cantitati de 776.800 hl lapte livrate la procesare, in luna aprilie, alte 70 de miliarde de lei pentru subventiile acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea utilajelor agricole.
MAPDR acorda prime diferite pentru laptele livrat la procesare, in functie de perioada (vara-iarna) si de zona (campie sau munte). Pentru luna aprilie prima la lapte a fost de 1.680 lei/litru la campie si de 2.160 lei/litru in zona de munte.

Investim orbeste mii de miliarde in agricultura de subzistenta

Subventiile destinate agricultorilor se ridica, in acest an, la suma de 14.000 de miliarde de lei. Statul continua politica sa deficitara de incurajare a agriculturii de subzistenta, in loc sa recurga la masuri concrete pentru a sprijini agricultura de performanta a marilor exploatatii, lucru cerut cu insistenta de Uniunea Europeana, in repetate randuri. "Aceasta masura nu are nici o eficienta, pentru ca s-a adresat, in general, agriculturii de subzistenta", a declarat, ieri, pentru Curierul National, Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar.
Conform acestuia, banii (desi in sume uriase, dupa cum se poate observa) nu sunt suficienti pentru micii producatori, intrucat nu acopera decat cel mult patru la suta din costurile de exploatare a unui hectar, iar productia nu se regaseste in piata. "Noi nu suntem impotriva subventiilor, insa consideram ca acesti bani trebuie alocati fermelor mari, care fac agricultura de performanta", a precizat Nicolae.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.