Ceea ce asteptam de mult mai mult timp decat de cand a "scapat" Marie-Jeanne informatia "noi, fetele, eram scoase mai des", s-a intamplat: Florence Aubenas, ziarista la "Liberation", a ajuns acasa, la Paris! Eliberarea jurnalistei franceze si a ghidu

Ceea ce asteptam de mult mai mult timp decat de cand a "scapat" Marie-Jeanne informatia "noi, fetele, eram scoase mai des", s-a intamplat: Florence Aubenas, ziarista la "Liberation", a ajuns acasa, la Paris! Eliberarea jurnalistei franceze si a ghidului sau irakian, Hussein Hanoun Al-Saadi, rapiti pe 5 ianuarie 2005 la Bagdad, s-a produs sambata seara, iar in Romania stirea a fost facuta publica ieri. Vestea i-a facut pe cei trei ziaristi romani sa explodeze de bucurie, ei recunoscand ca au stat in captivitate, in acelasi beci, impreuna cu Aubenas, Hanoun si Munaf de la data de 1 aprilie, zi in care "niste surse de intoxicare" au afirmat ca ziaristii romani au fost eliberati.

Marie-Jeanne Ion: "Florence ne-a ajutat sa intelegem ca o sa traim"

Postul Realitatea TV a difuzat ieri, in jurul pranzului, primele declaratii ale reporterilor de la Prima, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.
"Florance Aubenas e cel mai frumos om pe care l-am cunoscut vreodata. Aveam grave probleme psihice. Ea a fost omul care ne-a ajutat sa intelegem ca o sa traim, ca n-o sa ne omoare nimeni. Ea e cea care ne-a dat o forta fantastica. Am fost impreuna din 1 aprilie pana la final. Am soptit o gramada de lucruri in timpul captivitatii si ne gandeam impreuna ce fel de oameni sunt cei care ne tin acolo, ce rau ar putea sa ne faca. Sufletul meu in clipa asta este cat tot Pamantul! Florence avea parte de acelasi tratament ca si noi. La inceput am inteles de la ea ca a trecut prin niste episoade mai dure, dar asta e povestea captivitatii ei. Eu nu pot sa spun decat ca in timpul in care noi ne-am aflat impreuna acolo, tratamentul a fost acelasi pentru toti. N-as putea sa spun daca autoritatile romane au colaborat cu cele franceze, pentru ca nu stiu ce s-a discutat. Noi din momentul in care am venit (in tara) am avut un singur gand. Sa oferim toate informatiile care ni se cer pentru ca cineva sa poata face ceva!", a spus Marie-Jeanne .

Sorin Miscoci: "Vorbeam cu ea in soapta"

"Sunt foarte fericit pentru eliberarea colegei noastre de celula, ne bucuram ca, in sfarsit, putem spune mai multe, ca acele detalii pe care le enuntam, acea incredere pe care v-am cerut-o se vor lamuri odata! Fericirea e imensa pentru noi. imi amintesc ca Marie-Jeanne dormea langa Florence si, intr-adevar, am avut mare ajutor din partea dansei. Vorbeam cu ea, sopteam, ca sa zic asa. Cum v-am spus si in timpul conferintei, au fost si alte vieti in pericol. Acum ea a fost eliberata si putem vorbi mai multe", a declarat, vizibil emotionat, Sorin.

Ovidiu Ohanesian: "Este momentul pe care il asteptam"

"Nu am cuvinte sa va spun cat sunt de bucuros! Am fost impreuna. Acesta e momentul pe care il asteptam de foarte mult timp pentru a putea spune ceva. Cred ca acum colegii si opinia publica au inteles de ce nu am dat detalii despre perioada de captivitate. Sper sa aflati curand ce s-a intamplat cu noi acolo, sub pamant.

Rascumparare de 15 milioane d?

Conform informatiilor care circula la Paris, Florance Aubenas si ghidul sau au fost eliberati vineri, iar familia ziaristei a fost informata abia sambata. Daca in cazul jurnalistilor romani autoritatile sustin ca nu s-a platit nimic, "bursa" zvonurilor franceze indica faptul ca pentru rascumpararea celor doi ostatici autoritatile franceze au platit suma de 15 milioane de euro. in timp ce Florence Aubenas se pregatea pentru zborul de Paris, ghidul Hussein Hanoun a fost dus acasa, in Bagdad, cu o masina a ambasadei franceze. A fost asteptat de familie si prieteni.

Franta sarbatoreste eliberarea ziaristei

Anuntul eliberarii ziaristei Florence Aubenas (foto) a starnit reactii de bucurie si usurare in Franta. Sylvie Aubenas, sora lui Florence, a declarat ieri ca e "nebuna de bucurie". "Suntem foarte, foarte recunoscatori tuturor serviciilor care au contribuit la eliberarea ei", a declarat sora ziaristei. La randul lui, presedintele Jacques Chirac a omagiat "extraordinara mobilizare din Franta si din strainatate".
Florence Aubenas (44 ani) a plecat ieri din Bagdad la ora 11.00, cu un avion care a facut escala in Cipru inainte sa se indrepte spre Franta.

Cine i-a rapit pe jurnalisti?

Eliberarea jurnalistei franceze Florence Aubenas si a ghidului ei irakian Hussein Hanoun nu limpezeste prea mult scenariul rapirii romanilor, ba chiar ridica alte semne de intrebare in raport cu cele declarate atat de autoritatile romane, cat si de cei trei ziaristi, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

* Pe data de 1 aprilie, jurnalistii romani au scapat din mainile primului grup de rapitori tocmiti de Omar, fiind pasati unei alte formatiuni. in "Libertatea de duminica" din 5 iunie, sesizam in articolul "O rapire programata sa dureze 4 zile?" faptul ca, inca din data de 2 aprilie au aparut in presa declaratii oficiale si neoficiale dinspre partea franceza, care faceau o paralela intre cazul jurnalistilor romani si cazul lui Florence Aubenas. Era limpede ca exista un punct comun, fiindca legatura nu se facuse cu nici un alt ostatic strain, iar autoritatile celor doua tari stiau ca cetatenii lor sunt tinuti prizonieri in acelasi loc. De ce atunci presedintele Basescu ne-a spus ca este o operatiune suta la suta a serviciilor secrete romanesti, cand la ea au participat si serviciile franceze, dar si americane? in lumina acestui "amanunt", nu ne-ar mira ca peste 50 de ani sa a-flam ca Munaf si cei trei jurnalisti au ajutat la recuperarea lui Florence Aubenas si au destabili-zat rapirile din Bagdad si retelele care le puneau la cale!

* Autoritatile romane au dezvaluit ca Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost detinuti in beciul de 2 pe 4 metri de gruparea lui Abu Sahar, unul din liderii brigazii Mu'an ibn Jabal, grupare ce se afla sub umbrela sangeroasei organizatii Ansar al-Sunna, ce are legaturi cu temutul lider Al-Zarqawi. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, nu s-a referit, ieri, nici la aceasta grupare, nici la grupul romanilor ostatici? Oare de ce el nu a facut nici un fel de referire la cele intamplate, asa cum a facut-o presedintele Basescu? O fi primit si Chirac "probe de viata" pana la eliberarea lui Florence Aubenas care sa-i dea siguranta ca jurnalista e vie si nevatamata? Din informatiile aparute in presa franceza de dupa eliberarea romanilor, apare ca autorita-tile franceze nu stiau cine ii detine pe Aubenas si Hanoun.

* "Canalul religios" folosit de romani a dus tratative si pentru jurnalista franceza si ghidul ei?

* Presedintele Basescu ne-a spus ca Munaf a pozat in rol de victima pentru a se reintoarce in Romania, unde avea afaceri mari. De ce sa-l fi tinut rapitorii pe Munaf la un loc cu romanii si francezii, toti sa susoteasca intre ei, sa se imbarbateze, iar ei sa nu traga nici un folos din asta?


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.