"Dorim ca Petrom sa depaseasca granitele Romaniei", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, la cel de-al treilea summit media, care a avut loc, recent, la Viena. Reamintim, grupul austriac a devenit, la sfarsitul anului trecut, actionaru
"Dorim ca Petrom sa depaseasca granitele Romaniei", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, la cel de-al treilea summit media, care a avut loc, recent, la Viena. Reamintim, grupul austriac a devenit, la sfarsitul anului trecut, actionarul majoritar la Petrom, in urma unei tranzactii de circa 1,5 miliarde de euro. Ruttenstorfer a afirmat ca Petrom isi va extinde activitatea in Bulgaria, Serbia si Turcia si isi va consolida pozitia in Kazahstan. "Suntem interesati de orice privatizare in sectorul energetic din Europa Centrala si de Sud Est. De exemplu, Serbia va scoate la privatizare compania NIS, de care suntem interesati", a subliniat Ruttenstorfer. Compania detine una dintre cele mai mari rafinarii din aceasta parte a Europei, Pancevo. "Inca nu am decis, dar este posibil ca la aceasta privatizare sa participam cu Petrom, nu cu OMV", a precizat presedintele grupului austriac. In ceea ce priveste piata romaneasca, Ruttenstorfer a declarat ca Petrom va pastra ambele rafinarii, Arpechim si Petrobrazi (investitiile in modernizare si rezolvarea problemelor de mediu urmand sa fie de circa un miliard de euro), iar in privinta benzinariilor, 300 din cele 600 de statii vor deveni "Premium" (vor oferi si alte servicii pe langa vanzarile de carburanti). "In ceea ce priveste Arpechim Pitesti, desi productia Oltchim Ramnicu Valcea este legata de aceasta rafinarie, nu suntem interesati de privatizarea combinatului. In schimb, vom ajuta Guvernul roman sa-l privatizeze, propunerea noastra fiind de a incheia contracte pe termen lung cu noul proprietar al combinatului, la preturi competitive. In acest moment studiem situatia benzinariilor Petrom. Politica OMV este de a pastra proprietatea asupra statiilor, dar de a incredinta managementul altei entitati. Analizam daca vom aplica aceeasi politica si la Petrom", a anuntat Ruttenstorfer. Daca se va intampla in acest mod, angajatii din benzinarii nu vor mai fi ai OMV/Petrom, ceea ce inseamna ca vor fi disponibilizati, chiar daca isi vor continua activitatea in aceleasi benzinarii, dar pentru alta societate, ceea ce presupune ca vor incasa plati compensatorii.
Ruttenstorfer a precizat ca OMV este interesat in toate privatizarile din domeniul energetic din Romania. "Dorim sa ne vrea consolidam divizia de gaze naturale. Anul trecut, de exemplu, Petrom a reusit sa aiba o productie mai mare decat Romgaz, principalul producator roman. Totusi, este prea devreme sa discutam despre privatizarea Romgaz. In schimb, suntem interesati in constructia conductei Nabucco, care va transporta gaze din zona Marii Caspice si Iran prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, cu posibilitatea ca Germania si alte state Occidentale sa fie aprovizionate cu aceste gaze", a mai spus presedintele OMV. El a afirmat, in schimb, ca oleoductul Constanta - Trieste este interesant pentru OMV doar in masura in care il va putea folosi, in special printr-un contract pe termen lung.
Prin finalizarea achizitiei Petrom in 2004, OMV a devenit cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala, cu rezerve de titei si gaz de peste 1,4 miliarde boe, o productie zilnica de circa 345.000 barili si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. OMV dispune in prezent de peste 2385 de statii de distributie in 13 tari. Comparativ cu primul trimestru al anului 2004, vanzarile OMV au crescut cu 53% (pana la 3,2 miliarde euro), iar EBIT (venitul inainte de dobanzi si taxe) a crescut cu 224% (pana la 426,8 milioane euro). Contributia Petrom la indicatorul EBIT a fost de 136 milioane euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.