Pantocrator

Iisus Hristos, in iconografia de traditie bizantina, amplasat in cupola unei biserici. Pictura il reprezinta cu nimb cruciger (aureola care cuprinde o cruce), binecuvantand cu mana dreapta, in timp ce mana stanga tine inchi

Pantocrator

Iisus Hristos, in iconografia de traditie bizantina, amplasat in cupola unei biserici. Pictura il reprezinta cu nimb cruciger (aureola care cuprinde o cruce), binecuvantand cu mana dreapta, in timp ce mana stanga tine inchisa o Evanghelie.

Hram (Patron)

Personaj (sau eveniment) sacru care protejeaza un edificiu de cult - biserica, manastire, - o comunitate sau o localitate. Sinonim cu "patron", de la cuvantul latin patronus, stapan. Se mai foloseste, in acelasi sens, termenul "palladium", de la grecescul "palladion", imagine sacra, desemnand imaginea protectorului unui oras.

Panaghia

Apelativ folosit pentru Maica Domnului (in limba greaca, Panaghia insemnand "cea mai sfanta").Iconografia rusa o infatiseaza stand in picioare, purtand un medalion cu chipul copilului Iisus Hristos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.