Calatoriile documentare, bursele, expozitiile personale si de grup, dincolo de granitele tarii in care vietuieste si creeaza, reprezinta, cu certitudine, un eveniment pentru orice artist plastic.
Dar, din pacate, astazi nu prea mai fac parte
Calatoriile documentare, bursele, expozitiile personale si de grup, dincolo de granitele tarii in care vietuieste si creeaza, reprezinta, cu certitudine, un eveniment pentru orice artist plastic.
Dar, din pacate, astazi nu prea mai fac parte din firescul biografiei unui creator aflat, de multe ori, in situatia de a se lupta cu "morile de vant ", de a suporta izolarea la care il supun tocmai aceia care ar trebui sa-i ofere sansa intrarii in competitie. Pentru George-Paul Mihail, timpul creatiei si al implinirii profesionale au fost marcate si de experienta acumularilor datorate tocmai contactului cu alte zone culturale sau doar cu participari la expozitii in Italia, Macedonia, Turcia, Germania, Polonia, Austria, Norvegia, Franta, Belgia, SUA. Recent, sub egida Institutului Cultural Roman, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia i-a gazduit, timp de 12 zile, o personala de pictura cu tema "Arhitectura culorii". Pentru sine, a fost un prilej de a se privi si prin ochii (a se intelege simtul critic) unui public larg, in mare parte avizat - artisti plastici, scriitori, poeti, muzicieni (italieni, francezi, germani, spanioli, danezi, belgieni, americani, canadieni). "Pentru mine a fost un castig imens. Am stat de vorba despre arta, in general, si despre arta mea cu oameni interesati sa cumpere si, mai ales, preocupati de soarta artistului, a tendintelor plasticii actuale", imi spune George-Paul Mihail.
La Venetia, cu "Arhitectura culorii" - 38 de lucrari, tripticuri si polipticuri - a atras atentia cunoscatorilor pentru ca "arta lui George-Paul Mihail pleaca de la peisajul afectiv, de la o geometrie sensibila, cu radacini foarte puternice in natura (Corole, Averse, Acquarium, Valuri, Camp) si se indreapta spre conceptualism, insa inspre unul care inglobeaza dimensiunea vitala..." , pentru a cita din prezentarea facuta la vernisajul din 4 mai a.c. de Mariana Burnnel. Un excelent desenator - este cunoscuta si apreciata seria lucrarilor pe tema "Micul Paris", - un arhitect al culorii, la propriu, prin intermediul careia arcele, cercurile si volutele prezentate devin entitati tridimensionale, parca in competitie cu lumina.
Viziunea sa intereseaza si incita pentru ca George Mihail transforma suprafetele pictate in structuri dinamice, incarcate de frumusetea frusta a magiei liniei.
Aceeasi prin care glorifica freamatul organic, detaliul intruparii viului. Tablourile sale se vand la preturi cuprinse intre 200 si 1.000 de euro .


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.