O retea de traficanti de persoane ce actiona pe relatia Romania-Italia, sub numele de cod "Padova", a fost anihilata de politistii CZCCOA Timisoara, membrii filierei fiind acuzati ca au racolat zeci de persoane, barbati si femei, pe care le obligau s

O retea de traficanti de persoane ce actiona pe relatia Romania-Italia, sub numele de cod "Padova", a fost anihilata de politistii CZCCOA Timisoara, membrii filierei fiind acuzati ca au racolat zeci de persoane, barbati si femei, pe care le obligau sa fure din magazine, respectiv sa se prostitueze.
Potrivit ofiterilor de la Crima Organizata din Timisoara, pentru descoperirea si identificarea celor trei membri ai retelei, doi barbati si o femeie din localitatea Moravita, politistii timisoreni au cooperat cu structurile informatizate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, sectia Serviciului Roman de Informatii din Timis, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, legatura cu serviciile similare italiene fiind facuta prin ofiteri din Punctul National Focal.
Ancheta in acest caz a demarat la inceputul lunii ianuarie 2005 in urma unor informatii potrivit carora cei trei racolau zeci de barbati si femei pe care-i transportau in localitatea italiana Padova, obligandu-i pe primii sa fure, iar pe tinere sa se prostitueze in folosul lor.
Tinerii erau convinsi sa plece "la munca", racolatorii promitandu-le desfasurarea de activitati legale, cum ar fi posturi de constructori sau baby-sitter in aceasta regiune italiana.
In urma monitorizarii, ofiterii au identificat aproximativ 15 victime care de-a lungul timpului s-au intors din Italia declarand, in fata anchetatorilor politisti si a procurorului din cadrul SIICOT Timis, modul in care au fost racolati si transportati in strainatate, precum si supliciul pe care au fost obligati sa-l indure din partea membrilor retelei odata ajunsi pe teritoriul italian.

Schimbul de informatii

In baza acestor declaratii si a monitorizarii efectuate, s-a stabilit ca membrii retelei, in actiunea cu numele de cod "Padova", sunt Cosmin Nicoara (27 de ani), concubina lui, Anica Covaci (24 de ani) si Adrian Radu (30 de ani), toti din localitatea Moravita, judetul Timis.
Potrivit ofiterilor de la Crima Organizata, dintre acestia, in Romania se afla numai Anica Covaci, retinuta, in luna mai a.c., si arestata preventiv pentru 29 de zile de catre judecatorii Tribunalului Timis.
In baza dovezilor obtinute, o echipa operativa compusa din ofiteri ai CZCCOA Timisoara si procurorul care supraveghea cauza din cadrul SIICOT Timis s-a deplasat in Italia.
In urma schimbului de informatii care a avut loc, initial, prin Punctul National Focal si, ulterior, cu sprijinul ofiterului de legatura al MAI de la Roma, au fost furnizate dinspre partea romana probe ce au condus la arestarea pe teritoriul italian a lui Nicoara, care era deja monitorizat de catre autoritatile politienesti din aceasta tara, impreuna cu intreaga retea rezidenta acolo al carei lider era.
Simultan, magistratii Tribunalului Timis au dispus arestarea, in lipsa, a celorlalti doi traficanti, dati totodata in urmarire internationala, avand in vedere ca fusesera prinsi de politistii italieni, dar reusisera sa scape.

"Ady Dollar"

"Bomba" in acest caz a venit, insa, la data de 9 iunie, cand ofiterii de la Crima Organizata Timisoara au efectuat, in baza mandatelor emise de procurori, perchezitii simultane la domiciliile celor trei traficanti, de unde au confiscat bunuri si valuta cat sa umple doua incaperi.
Astfel, conform declaratiilor unuia dintre cei care au participat la aceste actiuni, au fost ridicate numeroase calculatoare, laptopuri, televizoare gigant cu plasma de 1,40 metri pe 1,50 metri, televizoare cu plasma pentru autoturism, aur (una dintre piese, inscriptionata "Ady Dollar", pe care o purta la gat Adrian Nicoara, avea montat un safir imens, si dimensiunile de 10 x 5 cm), peste 50.000 de euro, zeci de seturi de tacamuri argintate si alte numeroase bunuri. De asemenea, s-au confiscat mai multe autoturisme de lux, printre care si un BMW clasa 5, procurorii dispunand, totodata, punerea sub sechestru a vilei lui Adrian Nicoara, din Moravita, estimata de catre anchetatori la peste 150.000 de euro. Surse din cadrul Centrului Zonal de Crima Organizata si Antidrog ne-au declarat ca toate aceste bunuri proveneau din savarsirea de infractiuni de catre cei racolati de membrii retelei pe teritoriul altui stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.