Situatia este cu atat mai parsiva, cu cat hipertensiunea si ateroscleroza, marii acuzati, lovesc pe tacute si nu apare durerea. Totusi, niste semnale tot se ivesc. Exista si accidente vasculare cerebrale din categoria trecatoare. Dupa ce a facut bara
Situatia este cu atat mai parsiva, cu cat hipertensiunea si ateroscleroza, marii acuzati, lovesc pe tacute si nu apare durerea. Totusi, niste semnale tot se ivesc. Exista si accidente vasculare cerebrale din categoria trecatoare. Dupa ce a facut barajul, cheagul curge la vale si semnele rele dispar. Insa aceste accidente tranzitorii suna alarma. Ele prevestesc accidentul definitiv cu moarte si paralizie. Academician profesor doctor Constantin Pop, directorul general al Institutului de Boli Cerebro-Vasculare din Berceni, a explicat ca nu trebuie neglijate simptomele ce insotesc accidentul tranzitoriu, si anume: pierderea scurta a vederii la un ochi, tulburarea trecatoare de limbaj si de intelegere a cuvintelor, scurta paralizie a unui picior si a unei maini. Dar mai exista si alte simptome ce insotesc accidentul cerebro-vascular tranzitoriu.
Omul pleaca de acasa, se duce la serviciu, dar nu stie ce a facut timp de 6-24 de ore. Are o amnezie globala tranzitorie. Culmea, executa sarcinile la serviciu, uneori chiar nu greseste, dar nu isi aminteste nimic din ce s-a intamplat cu el. Se intampla insa ca, in perioada asta de uitare temporara, omul sa faca gafe grosolane la serviciu. Sau un alt simptom al accidentului cerebro-vascular tranzitoriu: omul bolnav cade in genunchi cateva secunde, dar nu-si pierde cunostinta, cum se intampla in crizele de epilepsie. Si aceste manifestari cerebrale trebuie sa il trimita pe om rapid la medic. Aceste accidente vasculare tranzitorii, deci, semnaleaza ca va urma, ca un trasnet, atacul definitiv, care trebuie evitat cu orice pret. Dar aceste simptome rau prevestitoare pot sa prefateze si un infarct miocardic. Tocmai de aceea tratarea hipertensiunii, a diabetului, tinerea in frau a colesterolului rau, ca si abandonarea tutunului si a excesului de alcool sunt caile de evitare a atacurilor cerebro-vasculare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.