Conform agentiei, pastrarea calificativelor depinde de proprietatea asupra Petromidia, in conditiile in care ancheta afecteaza grav activitatea grupului

Ancheta Parchetului asupra unor angajati ai grupului Rompetrol reprezinta un facto
Conform agentiei, pastrarea calificativelor depinde de proprietatea asupra Petromidia, in conditiile in care ancheta afecteaza grav activitatea grupului

Ancheta Parchetului asupra unor angajati ai grupului Rompetrol reprezinta un factor foarte important in evolutia ratingurilor companiei, mentinerea calificativelor la nivelul actual depinzand de proprietatea asupra rafinariei Petromidia, potrivit agentiei de evaluare Fitch Ratings.
Agentia aminteste, intr-un comunicat, ca principalele acuzatii in cadrul anchetei se refera la privatizarea principalei unitati a Rompetrol, rafinaria Petromidia, iar printre persoanele vizate se numara presedintele si actionarul majoritar, Dinu Patriciu, care a fost si retinut pentru 24 de ore la sfarsitul lunii mai.
Ulterior, Tribunalul si o Curte de Apel au respins propunerea de arestare a reprezentantului Rompetrol. Fitch considera ca, desi aceste evenimente au afectat reputatia companiei, profilul sau financiar si de afaceri se incadreaza in limitele ratingului actual "B minus".
Analistii Fitch apreciaza ca ramanerea la categoria actuala depinde de mentinerea lichiditatii grupului, precum si a proprietatii asupra rafinariei Petromidia.
Agentia de evaluare arata ca investigatia nu va determina, cel mai probabil, bancile creditoare, sa ceara rambursarea anticipata a creditelor acordate Rompetrol, avand in vedere garantiile constituite asupra activelor firmei si imbunatatirea rezultatelor sale financiare, pe baza marjelor de rafinare ridicate.
In luna septembrie a acestui an, compania va trebui sa achite 22 de milioane de euro pentru cuponul obligatiunilor emise in favoarea statului pentru anularea datoriilor istorice.
Investigatia a fost recent extinsa pentru a cuprinde alti trei fosti si actuali angajati importanti ai Rompetrol, inclusiv directorul general adjunct, cetatean american care este si actionar minoritar al grupului.
Analistii Fitch si-au exprimat preocuparea ca aceste evolutii ar putea distrage atentia managementului companiei de la implementarea strategiilor si a operatiunilor cotidiene.
In incercarea de a preveni aceste probleme, managementul a decis sa amane toate proiectele de extindere si sa se concentreze pe investitiile esentiale afacerii.
De asemenea, compania a constituit un comitet de operatiuni cu 12 membri pentru a asigura continuarea activitatii indiferent de evenimente.
Fitch considera ca aceasta abordare este una rezonabila in situatia actuala si va proteja lichiditatile pe termen scurt, desi ar putea afecta profilul de afaceri viitor al companiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.