Ministerul Finanþelor a publicat ieri, in sfarºit, proiectul privind normele de aplicare a Codului fiscal.
Normele stabilesc cã preþul de cumpãrare al unui titlu de valoare este preþul determinat ºi eviden

Ministerul Finanþelor a publicat ieri, in sfarºit, proiectul privind normele de aplicare a Codului fiscal.
Normele stabilesc cã preþul de cumpãrare al unui titlu de valoare este preþul determinat ºi evidenþiat de intermediar pentru respectivul titlu, deþinut de un client, pe fiecare simbol, la care se adaugã costurile aferente.
Preþul de cumpãrare pentru determinarea impozitului pe caºtigul obþinut din transferul titlurilor de valoare se stabileºte prin aplicarea metodei preþului mediu ponderat.
Ordinea de vanzare a titlurilor de valoare, raportatã la deþinerile pe simbol se realizeazã cronologic, in funcþie de data dobandirii, de la cea mai veche deþinere la cea mai nouã deþinere.
Pentru determinarea perioadei de deþinere a titlurilor de valoare, intermediarii vor evidenþia la fiecare operaþiune de cumpãrare, incepand cu data de 1 iunie, data intrãrii titlurilor de valoare in portofoliul persoanelor care deþin ºi efectueazã tranzacþii cu acestea.
Veniturile sub formã de dobanzi se impun cu o cotã de 10% din suma acestora, pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, incepand cu data de 1 iunie 2005.
Potrivit aceloraºi norme, impozitul pe dobanda rezultatã din calcul se determinã prin aplicarea cotei de 1% din suma acesteia pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, inainte de 4 iunie 2005 ºi a cãror scadenþã este ulterioarã datei de 4 iunie 2005. Cota de impozit de 16% se va aplica asupra venitului din dobandã obþinut pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite ºi contractele civile incheiate dupã 1 ianuarie 2006.

Jocurile de noroc, impozitate superior de la 1 mai

Incepand cu data de 1 mai 2005, inclusiv, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reþinere la sursã, aplicand cotele de impozit de 20% aplicatã asupra venitului net care este mai mic sau egal cu 100 milioane lei ºi de 25%pentru ce depãºeºte aceastã sumã. Impozitul se aplicã asupra venitului net calculat ca diferenþã intre venitul brut ºi suma neimpozabilã de 6 milioane de lei.

4 iunie pentru imobiliare

Cota de impozit de 10% se aplicã pentru pentru veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare realizate incepand cu data de 4 iunie 2005 ºi pana la 31 decembrie 2005, inclusiv. Incepand cu data de 1 ianuarie 2006 veniturile realizate din transferul proprietãþilor imobiliare sunt impozitate cu cota de 16%. Notarii publici au obligaþia sã depunã semestrial la organul fiscal teritorial o declaraþie informativã privind transferurile de proprietãþi imobiliare.
Impozitul determinat in condiþiile prezentelor norme, se va incasa de cãtre notarul public la autentificarea actului. Prin "pierderea din transferul proprietãtii imobiliare" se inþelege diferenþa negativã dintre valoarea de instrãinare ºi valoarea de bazã a bunurilor imobile, ºi nu se poate acoperi din alte venituri.
Venitul impozabil din vanzarea proprietãþilor imobiliare reprezintã diferenþa favorabilã dintre valoarea de instrãinare a proprietãþilor imobiliare, terenuri ºi/sau construcþii, ºi valoarea de bazã a acestora, spune Codul fiscal.
Potrivit normelor lui de aplicare, prin "valoare de bazã" se intelege valoarea bunului imobil, care face obiectul tranzacþiei.
Valoarea de instrãinare a proprietãþilor imobiliare este preþul de vanzare declarat de pãrþi, in cazul instrãinãrii imobilului prin contract de vanzare- cumpãrare.

Dicþionar: Dezmembraminte, uzufruct, habitatie, servitute ºi superficie

Potrivit normelor emise de Finanþe, nu este supusã impozitãrii constituirea unor dezmembrãminte ale dreptului de proprietate uzufruct, uz, habitaþie, servitute ºi superficie cu privire la imobile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.