Dumitru Sechelariu a fost eliberat miercuri dupa-amiaza de Parchetul National Anticoruptie (PNA). Ieri dimineata, fostul primar al Bacaului a acceptat sa dea primele declaratii. "Nu au nici o dovada ca sa ma retina! Eu nu am adus nici un prejudiciu s
Dumitru Sechelariu a fost eliberat miercuri dupa-amiaza de Parchetul National Anticoruptie (PNA). Ieri dimineata, fostul primar al Bacaului a acceptat sa dea primele declaratii. "Nu au nici o dovada ca sa ma retina! Eu nu am adus nici un prejudiciu statului. Pot sa ma aresteze cand au probe, daca am facut ceva grav, dar nu asa. Firmele mele au fost verificate, n-au gasit nimic. Acum, domnii de la PNA au inceput sa faca propriile interpretari. Credeti ca daca eu incalcam vreodata legea mai eram liber azi? Nu, ma legau imediat. Am un an de cand nu mai sunt primar. De ce sunt liber? Iar dumneavoastra, ziaristii, nu va mai opriti. Scrieti numai despre mine. Dati mereu in Sechelariu. Sunt un brand bun", au fost primele fraze ale proaspatului eliberat din ghearele procurorilor.
Apoi si-a varsat naduful si a invocat problemele care i s-au creat la fabrica de hartie Letea. "Lucrurile n-or sa ramana asa! Nu sunt eu genul de om sa tac. Dincolo de asta, sunt lucruri care trebuie spuse. Pai, pe mine m-au retinut acolo. Dar s-au gandit ei ca "omul asta are firme, are niste afaceri de condus?!" Nu, ei s-au grabit sa ma retina. in afara de hartuiala asta, eu am de platit lunar salariile la 2.000 de salariati. Ma confrunt zilnic cu probleme grave la Letea. Fabrica asta abia merge. Nu numai ca am tot felul de piedici, dar n-a venit pan-acuma nimeni s-o ia. Asta nu va da de gandit?", a continuat.
L-am intrebat pe Dumitru Sechelariu cine-i pune bete-n roate. A lasat sa se inteleaga ca la mijloc ar fi influenta noii puteri, insa a refuzat categoric sa dea nume.
Cel care a spus candva ca "Moldova e a mea!" a recunoscut cu greu ca intentioneaza sa-i dea in judecata pe cei care l-au anchetat sau pe o persoana anume. "Eu nu ma las niciodata. Cine a incercat sa ma umileasca nu scapa de mine. Exista institutii ale statului care trebuie sa se ocupe de asta, sa faca dreptate. Eu, ca om, am avut clementa fata de activistii care au facut rau. Dar acum nu mai pot spune "asta e sistemul!". Acuma trebuie sa raspunda pentru ce fac. Puterile se schimba la fiecare patru ani, dar nu putem sa ne mai dam dupa cum bate vantul. N-o sa dau in judecata doar PNA, ci si persoane. Nu stiu exact cum o sa fac acum, trebuie sa discut cu avocatul. Pentru ca dincolo de functie este persoana. Dincolo de dialogul cu omul Sechelariu ceri niste acte. Iar eu le-am tot dat. Ca de aia mi-am pus avocat, sa ordoneze lucrurile. Dar ei nu ma lasau nici sa-mi fac apararea. Cand faci o cercetare fara aprobarea superiorilor, nu se poate!", a spus iritat Sechelariu. "Puteti proba ca ati fost cercetat de unii procurori fara aprobarea superiorilor acestora?", am insistat iarasi. "Da, am dovezi", a spus foarte sigur pe el patronul de la Letea.
Discutia cu Dumitru Sechelariu a curs, insa, tot spre PNA. Bucuros ca anchetatorii s-au vazut siliti sa-l repuna in libertate dupa doar o noapte, Sechelariu a afirmat: "Ei s-au asteptat ca am vreo relatie cu Rafo. Ei bine, n-am. Trei luni m-au cercetat toate institutiile statului, dar n-au gasit nimic. Atunci, unul de sus a dat comanda", a spus. N-a vrut sa dea nici un nume. "De ce sa zic nume? Daca n-am dovezi sa pot demonstra, pot sa spun? Dar eu sunt convins ca a fost asa. Pai, domnule, mi-au verificat firmele, n-au gasit nimic la nici una. Ce-au zis ei: hai, trecem la fotbal. Nici aici n-a mers. Atunci hai la terenuri, dar n-au gasit ce-ar fi vrut ei. insa au vrut spectacol cu orice pret: mascati, sirene, presa...".
L-am intrebat pe Dumitru Sechelariu daca el crede ca ancheta lui seamana cu cea a lui Iacobov. "Nu, e de cu totul alta natura. Eu consider ca atat timp cat n-ai prejudiciat statul - si v-am mai spus ca firmele mele n-au datorii la stat - inseamna ca nimeni nu trebuie sa aiba treaba cu tine. Cu asta cred ca am spus totul, nu?", ne-a raspuns fostul prieten al primului patron de la Rafo.



"A fost greu de suportat"

Cel mai greu i-a fost lui Dumitru Sechelariu (foto) sa vorbeasca despre momentul incatusarii. Despre cum a fost bagat in celula. "Am fost tratat la fel ca borfasii -spune. Au trecut 28 de ani de la armata. Cam acelasi sentiment m-a incercat. Dar, totusi, una e sa ai 19 ani, sa fii tovaras - cum era atunci - cu un mecanic auto, si una e sa te intorci dupa 28 de ani, sa-ti ia centura si sa te bage nu intr-o camera ca de armata, ci intr-o celula. Sigur ca te incearca o umilinta sa fii tratat ca borfasii, ca infractorii. Cand simti ca n-au o acuzare impotriva ta, nu-i usor. A fost greu de suportat", ne-a marturisit Sechelariu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.