Guvernul intentioneaza sa continue in 2006 programul de innoire a parcului national auto, avand in vedere efectele pozitive inregistrate in urma acestei masuri si necesitatea reducerii gradului de poluare, a afirmat, luni, premierul Calin Popescu Tar
Guvernul intentioneaza sa continue in 2006 programul de innoire a parcului national auto, avand in vedere efectele pozitive inregistrate in urma acestei masuri si necesitatea reducerii gradului de poluare, a afirmat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Prima de casare a avut un succes deosebit si, vazand acest lucru, ne gandim serios ca programul sa fie reluat pentru anul viitor", a spus Tariceanu, precizand ca detaliile financiare si conditiile de derulare a urmatoarei etape a programului vor fi stabilite de Ministerul Finantelor Publice, in functie de prioritatile pentru anul viitor. Programul de innoire a parcului auto, aprobat printr-un proiect de lege, prevede predarea spre casare a oricarui tip de autoturism mai vechi de 12 ani, in schimbul sumei de 30 de milioane de lei, constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi.
Pentru a beneficia de suma de 30 de milioane de lei, proprietarul unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou.
De asemenea, proprietarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie.
Pentru achizitionarea unui autoturism nou, in aceste conditii, reducerea de 30 de milioane de lei este acordata o singura data.
Pentru derularea programului in 2005, Executivul a stabilit un cuantum al sumei totale alocate de 450 de miliarde de lei, care acopera un numar de 15.000 de autoturisme vandute in aceste conditii, din care 8.000 au fost repartizate societatii Dacia Renault.
Potrivit premierului, Dacia a epuizat deja contingentul de 8.000 de autovehicule.
Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.