Romania va putea recupera circa 38,5% din creantele din Irak, daca statul va beneficia de o reducere cu 80% a datoriei catre Clubul de la Paris, suma minima ce va putea fi recuperata fiind de circa 663 de milioane de dolari, incluzand si dobanzile ca
Romania va putea recupera circa 38,5% din creantele din Irak, daca statul va beneficia de o reducere cu 80% a datoriei catre Clubul de la Paris, suma minima ce va putea fi recuperata fiind de circa 663 de milioane de dolari, incluzand si dobanzile capitalizate.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP) aceasta evolutie va avea loc in cazul in care Irakul va beneficia de trei etape de reducere a datoriei, cu o pondere cumulata de 80%, ultima fiind conditionata de indeplinirea unui aranjament stand-by cu FMI.
In cazul in care Irakul va beneficia de numai doua reduceri, suma recuperata de Romania va fi aproape dubla.
La 2 iunie, reprezentantii romani au inceput negocieri, la Bucuresti, cu cei ai firmei Houlihan Lokey Howard & Zukin, in calitate de negociator oficial numit de guvernul irakian.
Dupa finalizarea negocierilor, Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului un memorandum pentru aprobarea proiectului de Acord privind reglementarea datoriei Irakului catre statul roman.
Valoarea datoriei Irakului fata de Romania era in 1990, conform calculelor autoritatilor de la Bucuresti, de 1,7 miliarde de dolari, la care se adauga dobanzi de 900 de milioane de dolari.
Datoriile totale ale Irakului catre Clubul de la Paris sunt de circa 40 de miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.